Miliardář Dědek o Babišovi: Stane se cílem. Teď začnou vyplouvat obvinění

26.09.2013 10:25 | Zprávy

ROZHOVOR I když si nemyslí, že Andrej Babiš je „ideální“ šéf politické strany, rozhodl se majitel úspěšné firmy Jablotron, která svoje zabezpečovací zařízení a elektroniku vyváží do osmdesáti zemí světa, veřejně podpořit politické hnutí ANO. A dlouholetý volič ODS dodává, že politickým stranám, které tu vládly, už podporu nedá a bude to rozmlouvat všem lidem okolo.

Miliardář Dědek o Babišovi: Stane se cílem. Teď začnou vyplouvat obvinění
Foto: Archiv DD
Popisek: Miliardář a majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek

Zaujalo vás něco z volebních programů politických stran, které kandidují v říjnových sněmovních volbách?

Já už jsem nečetl žádný politický program stávajících politických stran, protože jsem si udělal obrázek, že to byly vždycky jen prázdné sliby, po kterých následovalo neplnění nebo dokonce ostuda a dluhy. Já jsem byl zarytým voličem ODS, ale musím přiznat, že v posledních letech jsem se musel už hodně přemáhat, docela jsem zvažoval, co by se s tím nepořádkem dalo udělat. Pravda je, že daleko víc odvahy měl pan Babiš, a ačkoliv ho neznám a nikdy jsem se s ním nepotkal, tak jsem se rozhodl, že ho podpořím. Příští týden se chystám při jeho vystoupení v Liberci využít toho, že už mám tady přece jen nějaké renomé, a hodlám ho veřejně podpořit, protože si myslím, že je potřeba do vlády dostat někoho, kdo má smysl pro hospodaření, kdo chápe politiku jako nadstavbu byznysu, nikoli jako cestu k tomu, jak si udělat výhodný byznys. A to je velký rozdíl.

Proč věříte zrovna panu Babišovi? Vy například děláte hodně pro charitu, přispěl jste na noclehárnu pro bezdomovce v Praze, koupil jste pro ně i nafukovací halu, plánujete stavbu penzionu pro seniory, podporujete Nadační fond proti korupci. Majitel firmy Agrofert je druhým nejbohatším mužem v České republice, ale možná nepřispívá na dobročinnost ani tolik co vy. Nepromítáte do něj sám sebe?

Já jsem to možná neřekl dostatečně jasně. Já si v této chvíli připadám tak trochu jako zbabělec, že na rozdíl od pana Babiše jsem nebyl ochoten do toho jít. A co jsem komunikoval s jinými lidmi z podnikatelské oblasti, tak se hodně cítí podobně. Abych řekl pravdu, jak znám zprostředkovaně pana Babiše, nemyslím si, že by to byl ideální člověk, který by měl stát v čele politického hnutí, ale myslím si, že se mu povedlo sehnat k sobě lidi, kteří mají renomé a jsou odborníky v dané oblasti. A považuji je za slušné lidi. To není vždycky v podnikání o tom, jestli člověk, který to dělá, umí úplně všechno. Když to řeknu na rovinu, já si vůči němu připadám tak trošku jako srab, který do politiky nešel. On měl tu odvahu, i když ho k tomu absolutně nic nenutilo. Došla mu trpělivost a jde do kolbiště, kde nemůže počítat s ničím jiným než s nevděkem, bahnem, kydáním všeho ošklivého, a přesto do toho jde. Proto si myslím, že stojí za to ho podpořit. Můžu se mýlit, ale politickým stranám, které tu byly, už podporu nedám a budu to rozmlouvat všem lidem okolo.

Když mluvíte o osobnostech, kterými se Andrej Babiš obklopil, kdo je pro vás zárukou, že když mu věří, stojí za to ho také podpořit?

Já neznám osobnosti z politiky, jako je třeba Pavel Telička, ale mne spíš přesvědčilo, do jaké míry mu věří nebo ho podporují podnikatelé, které znám a kteří něco dokázali, kteří umějí hospodařit, řídit a posunovat byznys, který dělají, dopředu. A málo platné, státní hospodářství skutečně potřebuje hospodáře. Stát je, ať chceme nebo nechceme, víceméně jako firma, která musí mít vyrovnané příjmy a výdaje. A to Česká republika potřebuje v první řadě.

Podnikání pana Babiše začalo odlišně než to vaše. Vy jste začal od nuly, do podnikání jste dal rodinné úspory, vypracoval jste se postupně vlastní pílí a nápady, ale pan Babiš pochází z líhně velkopodnikatelů, kteří pracovali před rokem 1989 v podnicích zahraničního obchodu a často spolupracovali s StB. Byl v minulém režimu významnou postavou ve slovenském Petrimexu, který obchodoval s chemií a který v Praze před rozdělením Československa založil pobočku, která se později přejmenovala na Agrofert a pan Babiš ji po odchodu z Petrimexu koupil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

18:55 „Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

„V rámci celé EU oslabila fanatická linka, která byla schopna obětovat všechno – naši životní úroveň…