Levice: Je zcela namístě snažit se rodinám s dětmi co nejvíce ulehčit

03.05.2024 4:32 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k sociálnímu pojištění.

Levice: Je zcela namístě snažit se rodinám s dětmi co nejvíce ulehčit
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Lidovci tento týden představili návrh na úpravy odvodů na sociálním pojištění, které by údajně měly přimět obyvatele ČR ke zvýšení porodnosti. Podle jejich návrhu by měli bezdětní starší 35 let platit na odvodech o 2 procenta více oproti současnosti.

Pro rodiny se dvěma a více dětmi navrhuje KDU-ČSL naopak snížení odvodů (o jedno nebo dvě procenta podle počtu dětí) a daňové úlevy v řádu stokorun. Samozřejmě u toho nezapomněli zdůraznit, že by se jednalo pouze o pracující rodiče s příjmy vyššími než šestinásobek minimální mzdy ročně.

Celý návrh je samozřejmě směšný. Nízkopříjmové rodiny pár stovek navíc nezachrání, rodiny pod hranicí chudoby na tom budou stejně jako dosud, a bezdětní lidé přijdou o další část už tak často mizerných příjmů.

Péče o děti je nákladná a je zcela namístě snažit se rodinám s dětmi co nejvíce ulehčit. Levice prosazuje zavedení nepodmíněného základního příjmu a nepodmíněných základních služeb na celoevropské úrovni. Prosazujeme také zvýšení rodičovského příspěvku a podporu děleného čerpání rodičovské dovolené, aby celá tíha péče o dítě neležela jen na matce. Chceme rozšířit síť škol, školek a jeslí, a prosazujeme politiku dostupného bydlení pro všechny.

Chceme totiž sociální stát s příznivými životními podmínkami pro všechny, jak pro rodiny s dětmi, tak pro ty, kteří z různých důvodů děti mít nechtějí či nemohou. Narozdíl od Lidovců a ministra Jurečky si totiž lidí vážíme a nehodláme za nikoho rozhodovat, jestli a kdy založí rodinu.

Volte číslo 30 v eurovolbách a pomozte nám prosadit kvalitní levicovou rodinnou politiku v celé Evropě!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

23:07 Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovac…