Ministr Bartoš: eDoklady rychle stávají běžnou součástí života

12.05.2024 10:21 | Tisková zpráva

Využívání aplikace eDoklady, kterou v lednu letošního roku spustila Digitální a informační agentura ve spolupráci s Kabinetem místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše stále roste. Počet uživatelů překročil hranici 400 tisíc a ověřovatelů je již více než 670, včetně krajů, obcí, městských částí a notářů.

Ministr Bartoš: eDoklady rychle stávají běžnou součástí života
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24

Mezi ověřovatele se s předstihem připojilo například Hlavní město Praha, Brno-střed, Plzeň, Karviná, kraj Vysočina a od začátku dubna mohou občané prokazovat svou totožnost digitálně také policistům v terénu, kteří se připojili tři měsíce před zákonným termínem. A brzy se připojí další, již od července bude možné se eDoklady prokazovat u policie jako celku, soudů, úřadů práce, finančních úřadů či obcí a krajů.

Aplikace eDoklady, kterou vyvinula Digitální a Informační agentura, představuje modernější, bezpečnější a jednodušší způsob prokazování totožnosti. Umožňuje občanům mít svůj občanský průkaz uložený v telefonu v digitální podobě a prokazovat se jím vůči státu, obcím, soukromým subjektům i ostatním občanům.

Počet uživatelů roste a čtyři měsíce od spuštění ji má už více než 400 tisíc obyvatel a ověřovatelů je už více než 670. Soukromé subjekty, jako jsou například restaurace a hotely, se mohou snadno zaregistrovat přes datovou schránku. Přes aplikaci si mohou navzájem ověřit totožnost i dva občané mezi sebou. Takový způsob pomůže například při dopravní nehodě.

Od července se k ověřovatelům přidají zbytek policie, soudy, finanční úřady, úřady práce, živnostenské úřady, katastrální úřady, matriční úřady, zbývající kraje a obce s rozšířenou působností. Od 1. ledna 2025 se povinnost ověřovat eDoklady rozšíří i na ostatní orgány veřejné moci, například školy, vysoké školy, zdravotní pojišťovny, banky, notáře, Českou poštu či zastupitelské úřady a soukromé osoby, kterým předpisy stanovují ověřování totožnosti nebo jiných osobních údajů. Zavedení eDokladů umožnila novela zákona o právu na digitální služby, kterou představil místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

„Mám velkou radost z toho, jak rychle se eDoklady stávají běžnou součástí života velké části obyvatel. Překonání hranice 400 tisíc stažení a bezproblémové zkušenosti policie v terénu a dalších ověřovatelů jsou důkazem, že aplikace je opravdu skvělým pomocníkem v běžném životě. Věřím, že brzy bude využívání eDokladů v praxi naprostou samozřejmostí i na dalších místech v rámci plánovaného náběhu,” uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bezpečné je jen to co mám sám pod kontrolou, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 12.05.2024 11:58:42
e-občanka,řídičský průkaz a doklady k autu atd . neřeší úsporu úředníků naopak jejich počet navýšují . Třeba technici na STK nadávají na to že byl zrušen velký technický průkaz a když se jim nedaří napojit na internet tak je to všechno na prd. Bartoš akorát vymýšlí kraviny aby mohli piráti čerpat miliardy na IT technologie.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD) Neobjektivní předvolební debata významně pomohla SPOLU

9:25 Vích (SPD) Neobjektivní předvolební debata významně pomohla SPOLU

Formát poslední a nejdůležitější debaty před volbami do Evropského parlamentu na veřejnoprávní telev…