Paroubek: České stavebnictví bude klesat. Vláda musí začít jednat

11.07.2014 12:24 | Zprávy

Navzdory optimistickým odhadům českých ekonomických beletristů ohledně stavebnictví bude české stavebnictví podle prognózy odborového sdružení Euroconstruct další dva roky nadále klesat, a to na rozdíl od ostatních sledovaných evropských zemí.

Paroubek: České stavebnictví bude klesat. Vláda musí začít jednat
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Letos by mělo české stavebnictví klesnout o 3,8 %, hůře na tom bude s 5% poklesem pouze Španělsko, v dalších letech už bude klesat pouze české stavebnictví.

Stále se tak projevují „geniální“ kroky předchozích pravicových vlád, které svými rozhodnutími ve jménu „reforem“ srazily české stavebnictví na kolena. Bohužel se zdá, že i současná vláda je k hrůznému stavu českého stavebnictví téměř netečná. Možná, že nové rozhodnutí ministerstva dopravy, které se rozhodlo potěšit prezidenta Zemana, vyhodit oknem desítky milionů a nechat si vypracovat studii ohledně výstavby kanálu Dunaj – Odra – Labe, má naznačit, že tato výstavba by zdecimované české stavebnictví zase postavila na kolena. To by ale skutečně nepostavila.

Netečnost Sobotkovy vlády ke stavu českého stavebnictví je překvapivě vysoká, zejména když ji srovnám s aktivismem, který vláda projevuje ve vztahu k řešení situace dolu Paskov.

Nic proti takovým úvahám jako je například odkoupení krachujícího OKD nebo jeho části, jak o něm před pár dny nahlas uvažoval ministr průmyslu Mládek. V dole Paskov se jedná cca o 2 000 pracovníků. V českém stavebnictví už přišly o práci desítky tisíc lidí a další tisíce lidí, a to těch nejkvalifikovanějších, mohou o svou práci ve stavebnictví ještě přijít.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD) Neobjektivní předvolební debata významně pomohla SPOLU

9:25 Vích (SPD) Neobjektivní předvolební debata významně pomohla SPOLU

Formát poslední a nejdůležitější debaty před volbami do Evropského parlamentu na veřejnoprávní telev…