Premiér Fiala: Končí dvouletý stres ze zdražování, kterému byli vystaveni lidé a firmy

16.02.2024 13:09 | Tisková zpráva

Růst spotřebitelských cen v lednu výrazně zpomalil na 2,3 procenta z prosincových 6,9 procenta. Údaje oznámil ve čtvrtek 15. února 2024 Český statistický úřad.

Premiér Fiala: Končí dvouletý stres ze zdražování, kterému byli vystaveni lidé a firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Předseda vlády Petr Fiala na tiskovém brífinku uvedl, že k poklesu inflace přispěl nejen tlak vlády na výrobce a obchodníky, ale také konsolidace veřejných financí. Podle něj tak končí nejistota z budoucnosti a také dvouletý stres ze zdražování.

„Potvrzuje se to, co jsem občanům slíbil ve vánočním projevu, kdy jsem řekl, že ekonomická situace lidí i firem se bude zlepšovat. Je to skutečně dobrá zpráva. Potraviny meziročně zlevnily téměř o čtyři procenta, nízká inflace také znamená, že se letos zlevní úvěry, to pomůže opět lidem, firmám a celé ekonomice. Končí nejistota z budoucnosti a končí tak dvouletý stres ze zdražování, kterému byli vystaveni lidé i firmy,“ uvedl Petr Fiala.

Premiér také uvedl, že vláda očekává růst reálných mezd, což je jedna z věcí, kterou lidé pozitivně sami přímo pocítí na svých rozpočtech.

Předseda vlády zároveň přiznal, že cesta k nejnižší inflaci od března 2021 nebyla jednoduchá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

kdysi se tomu říkalo : mazat med kolem huby,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse8cc1c64ee4703e5406b51e7eb23e936f68e014b419b213a802 , 16.02.2024 18:50:58
teď se tomu říká Fialova pravda.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Střelba na FF UK. Nemůžete být seznámeni, nemáte na to nárok

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): Střelba na FF UK. Nemůžete být seznámeni, nemáte na to nárok

Projev na 105. schůzi Poslanecké sněmovny 11. června 2024 k návrhu na zřízení vyšetřovací komise Pos…