„Uděláme vládě peklo.“ Cirkus je potřeba, pak třeba lidé vyjdou do ulic, souhlasí odborník

24.05.2023 16:30 | Komentář

Vládní tábor i opozice se chystají na sněmovní projednávání tzv. konsolidačního balíčku. Opozice slibuje tvrdý boj, objevují se spekulace o rozmělnění a lobbistickém tlaku na změnu navrhovaných opatření. Pokud chce opozice uspět, musí prý ve Sněmovně rozpoutat válku a nenechat vládní většinu si opatření protlačit zadarmo. Podle politologa Lukáše Jelínka musejí voliči opozice vidět, že za nimi politici stojí. „Pomohly by třeba i pouliční protesty,“ míní politolog.

„Uděláme vládě peklo.“ Cirkus je potřeba, pak třeba lidé vyjdou do ulic, souhlasí odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Šéf stínové vlády a místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček v rozhovoru pro MF Dnes nastínil postup opozice při projednávání vládního „ozdravného balíčku“ ve Sněmovně. Podle jeho slov se budou snažit zabránit přijetí navržených opatření za každou cenu.

„Určitě budeme nekompromisní a tvrdí. Zjednodušeně řečeno uděláme vládě takové peklo, až se jim z toho srolují jejich vládní ponožky. Protože to, co předložili, je katastrofa. Pokud to bude nakonec předloženo tak, jak vláda představila, potom nemůžeme vyloučit ani obstrukce. Použijeme ty nejtvrdší metody, které máme k dispozici, protože jsem bytostně přesvědčen, že vláda postupuje špatně.“ 

Podle jeho slov udělají všechno, aby hájili to, s čím je lidé volili. „Dnes jsme nejsilnější stranou v Česku, jde za námi třetina voličů. Nemůžeme přihlížet tomu, že vláda připraví eintopf, nahází do něj všechno možné, a ještě si to vzájemně vyhandluje mezi sebou jako v případě vína a knih. To je šílené, takhle se nedělá hospodářská politika,“ uvedl v již zmíněném rozhovoru. 

Novinář Petr Šabata ve svém článku na webu iROZHLAS.cz varuje, že vládní balíček dopadne velice tvrdě hlavně na sociálně slabé rodiny. „Dopady do měsíčního rozpočtu domácností nebudou v celku stokorunové, ale spíš tisícikorunové,“ uvádí s tím, že výsledný balíček, který vláda představila, bude sociálně drtivý.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V pořádku., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 24.05.2023 16:44:32
Tahle extrémně neoblíbená vláda musí zažít peklo a odstoupit.Nemá žádné právo pokračovat v destrukci této země a čím dříve se jí zbavíme,tím lépe.Chtějí zničit stát,ale to jim nedovolme a zničme pro změnu je.Fiala,Pekarová a Rakušan jsou noční můrou a symbol dokonalého zmaru.Zbavme se diktátorů dříve než bude pozdě!

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Česko. Ostrov pracujících starců.“ Schillerová ve Sněmovně trhala Jurečkovy důchody

18:17 „Česko. Ostrov pracujících starců.“ Schillerová ve Sněmovně trhala Jurečkovy důchody

V Poslanecké sněmovně v úterý probíhá další z jednání o vládní důchodové reformě, kterou opozice tvr…