Sprostá bolševická obludnost. Ministr Blažek to schytal od kolegů z ODS

28.05.2013 17:58 | Zprávy

Lidové noviny informovaly, že Ministerstvo spravedlnosti připravuje zákon, podle něhož by lidé, jejichž majetek výrazně převyšuje jejich příjmy, museli věrohodně vysvětlit, jak ho získali. Kdyby to neprokázali, stát by jim ho mohl zabavit. Někteří politici ODS to ale považují za návrat ke komunistické totalitě.

Sprostá bolševická obludnost. Ministr Blažek to schytal od kolegů z ODS
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek čile gestikuloval a promlouval s poslanci napříč politickým spektrem

Až bude znám výsledný návrh, rozhodne se vláda Petra Nečase, jakým způsobem bude realizována sankce v případě nedoložení původu peněz či majetku – zda propadnutím majetku státu, či vysokým zdaněním.

„Navrhovaná právní úprava bude mířit na situace, kdy je zřejmé, že majetek pochází z nelegitimních zdrojů, nicméně to nelze prokázat ve standardním trestním řízení,“ řekl LN náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

ParlamentníListy.cz oslovily koaliční politiky, zda princip, že na občana bude přeneseno důkazní břemeno a že bude muset prokazovat původ majetku, není porušením presumpce neviny a zda nebude existovat možnost zneužití tohoto zákona proti lidem, kteří se někomu znelíbí.

Cesta do pekel je téměř vždy dlážděna dobrými úmysly

Někteří politici ODS návrh zákona považují za šílenost a návrat do dob komunismu. „Cesta do pekel je téměř vždy dlážděna dobrými úmysly. Podobně již byla prolomena presumpce neviny u antidiskriminačního zákona. V Čechách je presumpce neviny v podstatě cizí slovo. Na to společnost dojede. To je momentální poptávka po jakési transparentnosti a zvláště v Čechách se zneužití této věci přímo nabízí. Kohokoli se budou chtít zbavit, tak ho nařknou a on bude muset dokazovat. Budou ho propírat. To je ztráta soudnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

Kubera okomentoval také fakt, že návrh pochází z dílny Ministerstva spravedlnosti, které řídí místopředseda ODS Pavel Blažek: „ODS je normální politická strana, která podléhá vnějším vlivům a když se jí zdá, že by se některá věc líbila voličům, tak na své principy zapomene a dělá, co si myslí, že by se voličům líbilo. Já s tím nesouhlasím a hlavně je to mylná představa. Každému se to líbí, dokud to nepostihne jeho.“

Občané jako sprostí podezřelí a bolševické kádrovací uliční výbory

„Žijeme-li v demokratickém státě, tak má vinu prokazovat stát mě. Nemám dokazovat já svou nevinu. To, že mám nějaký majetek, neznamená, že jsem automaticky sprostý podezřelý, nebo dokonce vinen. Tohle u nás platilo naposledy v padesátých letech,“ řekl redakci místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš.

I poslanec ODS Pavel Drobil je z návrhu zděšen: „Je to další populistický výkřik, který tuto zemi posouvá směrem k totálně profízlovanému státu plnému udavačů, pardon whistleblowerů. Potom už jen zaveďme uliční výbory, které budou posuzovat, jestli si nežijeme příliš nad poměry tomu, co je vám ještě ochoten tento uliční výbor plný 'schopných, pracovitých a nezávislých' sousedů tolerovat.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…