Koskuba: Lékaři mají za noční 96 korun na hodinu. A v DP si rozdělují miliony

12.05.2012 14:15 | Zprávy

TÝDEN S Dva muži odlišných politických názorů se svými komentáři aktuálních událostí v politické aréně. Téma? Zlaté padáky v pražském dopravním podniku, elektronická zdravotní knížka IZIP a to, zda se skutečně máme začít strachovat toho, co se děje v Řecku.

Koskuba: Lékaři mají za noční 96 korun na hodinu. A v DP si rozdělují miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

V prosinci, lednu a únoru letošního roku si mělo sedm vysoce postavených manažerů Dopravního podniku (DPP) rozdělit odměny za bezmála devět milionů. Nejvíce si měl přilepšit bývalý ekonomický ředitel Ivo Štika (2,8 mil. korun) a Jaroslav Stůj (2,6 mil. korun). Ten působil po odchodu Martina Dvořáka dva měsíce i ve funkci generálního ředitele. Další statisíce si pak měli mezi sebou rozdělit ostatní manažeři a také žena z tiskového oddělení DPP. Ta si podle deníku Insider měla přilepšit o více než čtyři sta tisíc korun. Co si o těchto, poté co to prasklo, „zlatých padácích", myslí senátor Jaroslav Kubera (ODS) a poslanec ČSSD Jiří Koskuba?  

„Já bych velice nerad šířil blbou náladu. Ale v současné době a zemi asi nejde jinak. Třeba mé mladé lékaře, pracující v noci stále za 96 korun hrubého na hodinu, to přímo "nadchlo". Já vím, že tomu nevěříte, vždyť tohle nebere ani "účko", najaté na zahradní práce a noviny či ministerstvo tvrdí něco jiného. Jenže je to tak, Je to prostě kolorit doby. Sice jsme si vycinkali před více než 20 lety svobodu, rovnost a demokracii. Ale netušili jsme, a já také ne, že i tak někteří zase budou podstatně rovnější, než ti druzí. To zásadní se tedy jaksi nezměnilo. Jedni jsou tažní, menšina druhých pak chovní. Novodobá šlechta. Co se bohatství týče, pochopitelně. Neboť styl života, morálka a noblesa za tou skutečnou aristokracií notně pokulhává,“ reagoval v aktuálním komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

O poctivých boháčích neslyšíme, nemají čas. Pracují

„Jak vidno, ani tolik opěvovaná změna tváří pražského politického nebe zase nic nezměnila. Bylo by minimálně moudré si to alespoň přiznat. Jinak budeme dále a dále tupě platit stále větší nejen daně, ale i ceny a poplatky. V jakých kapsách to skončí, je zřejmé. Přitom v zemi, kde se proti korupci bojuje toliko hubou, je to jistě málo překvapivé. Ty neskutečné odměny jsou bezpochyby za něco, asi takové to držhubné. Platí to asi i jinde, než jen v Dopravním podniku. Závidět někomu příjem je bezpochyby neslušné až hloupé. Je-li adekvátní pozitivnímu významu jím odvedené práce. V kapitalismu očekávat a vyžadovat rovnostářství je neskonale naivní a demotivující. Ale my si vytvořili takový ten český pseudokapitalismus. Kdy poctivou prací prostě zbohatnout nejde. A bez ohledu na opakované mediální ataky dokonce ani ve sněmovně samotné. Mezi námi, to, co dostal po dvou měsících odstupující ředitel DP, poctivý řadový poslanec nevydělá za celé volební období. Proto ten obecný odpor zainteresovaných k majetkovým přiznáním. Nejde zde o žádný odpor proti pošlapávání osobních svobod. Jde o pouhý odpor proti pošlapávání možnosti krást,“ reagoval dále pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

A přidal omluvu té hrstce lidí, kterým se skutečně zbohatnout poctivě přece jen povedlo. „Jsou, ale měli by být chráněni. Kupodivu o nich však většinou neslyšíme. Nemají totiž čas. Pracují,“ uzavřel první téma poslanec Koskuba.

Kubera: Podnik musí být soukromý nebo státní

Podle senátora Jaroslava Kubery spočívá hlavní problém toho, jak jsou nyní lidé znechuceni, kolik peněz dostali odcházející lidé z DPP, v tom, že je pražský dopravní podnik akciovou společností – či se tak tváří. „Ve skutečnosti jde ale spíše o příspěvkovou – aby tam mohli sedět i různí lidé. Podnik prostě buď musí být státní nebo soukromý – něco mezi tím je vždycky malér. U nás v Teplicích je dopravní podnik soukromý a nikoho proto nezajímá, jaké se tam dávají odměny či to, v jakých autech kdo jezdí – funguje to,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor, který je zároveň primátorem města Teplic. Jak zdůraznil, pokud si však někdo myslí, že by v případě, pokud by ty odměny vyplaceny nebyly, bylo levnější jízdné či by mohli jezdit všichni důchodci zdarma, mýlí se.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…