Blbý nápad. A ještě blbější. Z Kongresu ODS šly věci mimo uši Petra Fialy

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
11.04.2022 20:11 | Komentář

Důstojný kongres jednotné strany nebo nacvičené divadlo s vyloučením debaty? Z ODS po skočení víkendového kongresu zní různé hlasy. Část oceňuje klidný průběh bez jakýchkoli sporů, část se naopak vysmívá a mluví o “kimčongunizaci” ODS s odkazem na volbu předsedy, který získal sto procent hlasů. A prezidentské volby? Padla varování, koho by ODS neměla vybrat.

Blbý nápad. A ještě blbější. Z Kongresu ODS šly věci mimo uši Petra Fialy
Foto: Hans Štembera
Popisek: 30. kongres ODS v hale O2 Universum

Dvoudenní kongres občanských demokratů se podle našich zdrojů z místa nesl v povzneseném duchu. Spektakulární úvod, sebevědomé projevy prokládané vtipem, přátelské poplácávání po zádech. Vše bylo tak, jak má být a jak bylo naplánováno. Petr Fiala obhájil post předsedy a výsledek vyvolal mezi některými delegáty lehké posměšky. 

“Bylo to v kimčongunovském duchu, všichni správně zvedli ruku, poklonili se, navzájem pochválili a se spokojenými úsměvy odjeli domů,” popisuje jeden z našich zdrojů, který se jednání účastnil. Narážel evidentně na skutečnost, že Fiala získal 510 hlasů delegátů z celkových… 510 hlasů. Tedy 100 procent. 

„Jsem rád, že jsem po dvou letech zase tady,“ sdělil ParlamentnímListům.cz delegát z Pardubického kraje. „Sice všichni víme, jak to dopadne, jedeme si to jen odmávat, ale těším se na lidi, se kterými se vidím jen zřídka. Baví mě ta atmosféra tady. Člověk se večer uvolní u piva a může pokecat s kolegy úplně jinak než obyčejně,“ svěřil se během jednání delegát.

Nutno dodat, že právě fakt, že občanským demokratům v zásadě o nic nešlo, výrazně ovlivnil atmosféru kongresu. Oproti tomu minulému, který se konal v lednu 2020, byla mezi účastníky znatelná přívětivější atmosféra.

„Z povolební euforie jsme rychle vystřízlivěli, ale zas nás to semklo zevnitř,“ uvažoval ve foyer haly O2 Universum dlouholetý straník z Prahy. Na dotaz, co si myslí o kritice, která k ODS míří nejen z vlastních řad, ale i od bývalých čelných představitelů, např. Miroslava Macka, reagoval s pokrčením ramen s tím, že vítěz bere vše. “Tak to prostě je. Historie se taky nikdy neptá, kolik měl kdo hlasů ve volbách, ale všichni vědí, kdo vyhrál. Když jsme se ho zeptali na Pavla Blažka, který je části veřejnosti vnímán kontroverzně, dostalo se nám však následujícího vysvětlení: „To je úplně jiná kapitola…“ 

Tu kapitolu však otevřel sám Blažek, který, ve značně dobrém rozmaru, ve svém projevu košilatě vtipkoval: „Stanjuru kdo nezvolí, toho klidně zastřelí… Ten, kdo proti Brnu hlesne, ranou pěstí rychle klesne…“ Rýmovačky se u jeho stranických kolegů setkaly s pobavením, které se ani nezdálo být hrané. „Ten Pavel je číslo…“ zaznělo z horních řad, kde seděli hosté.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

8:22 „Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

Na premiéra Petra Fialu míří soudní žaloba. Měl by se omluvit a zaplatit více než půl milionu korun.…