Podraz na Zemana? Fiala hodně slíbil, teď ze STANu leze průšvih

22.12.2021 4:40 | Kauza

Nový ministr zahraničí Jan Lipavský už stihl do úřadu přivést své dva politické náměstky, Jiřího Kozáka a Martina Dvořáka. Vliv samotného Ministerstva zahraničí (MZV) nicméně prý bude menší než dřív. Jak se ParlamentníListy.cz dozvěděly od důvěryhodného zdroje blízkého špičkám české diplomacie, už teď mělo být MZV „vykuchané” a rozporcování dalších pravomocí na další úrovně to změní ještě víc. V konečném důsledku to prý bude spíš pozitivní. Důvodem jsou i někteří lidé, které si do Černínského paláce přivádí ministr Lipavský.

Podraz na Zemana? Fiala hodně slíbil, teď ze STANu leze průšvih
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Do zahraniční politiky bude kromě Jana Lipavského mluvit i ministr pro EU Mikuláš Bek, z logiky věci premiér Petr Fiala a prezident republiky Miloš Zeman. Významné slovo jistě bude mít i poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. 

Podle zdrojů redakce z vysokých kruhů diplomacie bude zásadní, aby panovala shoda na zahraničněpolitických prioritách a striktně se dodržovalo programové prohlášení. Tedy ve smyslu, jak to měl slíbit premiér Fiala prezidentu republiky. Jinak prý hrozí nejen ostuda, ale i zmatek. 

Pirátský politik Jan Lipavský byl nakonec přes dlouhodobě prezentovaný odpor prezidenta jmenován šéfem české diplomacie. Vyjádření samotného Miloše Zemana v rozhovoru pro CNN Prima News v neděli do písmene potvrdila předchozí informace redakce, že prezident nakonec vzal v potaz záruky premiéra Fialy ve smyslu, že Lipavský bude respektovat programovou linii, přestože mohou být jeho osobní názory jiné. 

Počátkem tohoto týdne se ale ukázalo, že předseda vlády bude mít koordinaci zahraniční politiky trochu složitější. Důvodem mají být i lidé, které si na resort Lipavský, údajně v závislosti na dohodě s hnutím STAN, přivedl. Zájem upoutalo jméno Martina Dvořáka. Diplomata, který se veřejně netají svými jasně vyhraněnými názory, kam by se česká diplomacie měla ubírat.

Dvořák podle zdrojů PL z Černínského paláce svým nástupem na post náměstka ministra budí rozporuplné reakce. „Je tady nemalá část těch, která s jeho příchodem tleská a bouchá flaška šampaňského. Stále je tu částečně zabetonovaný duch Karla Schwarzenberga a jeho politiky, jenom to teď pár let spalo a ti jeho lidé se moc neprojevovali. V tuhle chvíli dostali nový impuls k životu. Dvořák je takový dědic Havlovy a Schwarzenbergovy politiky se vším, co k tomu patří. Na jednu stranu krásné řeči o humanitě a podpoře lidských práv ve světě, na druhou stranu podpora vyvražďování srbského civilního obyvatelstva. Jestli se premiér zaručil Zemanovi za Lipavského, bude si to muset hodně hlídat, aby nedošlo k průšvihu,” sdělil nám významný diplomat z Černínského paláce. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

8:22 „Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

Na premiéra Petra Fialu míří soudní žaloba. Měl by se omluvit a zaplatit více než půl milionu korun.…