To ani Havel nedělal. Lipavského dopis. Dalajláma? Kolem Číny začalo být zle

02.02.2022 4:38 | Komentář

Jaká je budoucnost česko-čínských vztahů? Po zprávě, že Peking stahuje z Prahy svého velvyslance a neohlásil nástup žádného jeho nástupce, začínají vybublávat na povrch možné souvislosti. V ohrožení je budoucnost českých podniků, jejichž export do Číny činí šest desítek miliard korun. Nitky vedou k ministru zahraničí Lipavskému a neziskové organizaci placené americkou vládou a Tchaj-wanu.

To ani Havel nedělal. Lipavského dopis. Dalajláma? Kolem Číny začalo být zle
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

V době, kdy předseda Senátu Miloš Vystrčil zavítal v srpnu 2020 na tolik mediálně a opozičně protežovanou návštěvu Tchaj-wanu, podporovatelé této sólové zahraničně-politické akce zdůrazňovali, že nejde jen o gesto, ale cesta má silný ekonomický potenciál, protože obchod s Čínou není pro Českou republiku příliš velký a Tchaj-wan by mohl Peking hravě nahradit. Je to opravdu tak? Na to se dle konkrétních čísel podíváme níže.

Kromě toho, že Vystrčilova cesta očekávatelně vyvolala ostrou reakci Čínské lidové republiky, pro kterou je otázka podpory územní celistvosti kruciální, vyvstaly i otázky budoucích vztahů Česka s Čínou. Prezident, vláda ani tehdejší sněmovna aktivitu šéfa horní komory nepodpořili a všichni zdůraznili, že česká zahraniční politika svůj směr nemění.

Do jaké míry to platí i dnes, není vůbec jasné. Vláda sice v programovém prohlášení deklarovala ambici podniknout restart vztahů s Čínou (a Ruskem, pozn. red.), nikdo přesně neví, co si pod tím představit. Zároveň ale nikdy oficiálně neřekla, že by chtěla skoncovat s tradičně drženou linií politiky jedné Číny. 

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, čínská vláda odvolala k poslednímu únoru z Prahy svého velvyslance a dosud se zdá, že se tak stane bez náhrady. Podle diplomatických zdrojů jde o jasný signál a možný předvoj k naprostému přerušení diplomatických vztahů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

8:22 „Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

Na premiéra Petra Fialu míří soudní žaloba. Měl by se omluvit a zaplatit více než půl milionu korun.…