Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.05.2024 23:21:54 - laco

Kdo mluví jménem Ukrajiny?

20.5.2024 končí funkční období prezidenta Ukrajiny Vladimíra Zelenského. Nová volba prezidenta Ukrajiny nebyla uskutečněna. Kdo v tomto období má vystupovat ve vnějších vztazích za Ukrajinu, když ani Ústavní soud Ukrajiny se v této věci nevyjádřil. Ptám se z toho důvodu , že v blízké době má ve Švýcarsku proběhnout jednání o dalším vývoji vztahů na Ukrajině. Kdo tedy bude vystupovat jménem Ukrajiny?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

hehe

Odpověď

21.05.2024 8:04:17 - Ing. Antonín Seďa
 Přiznám se, že na tak specifickou otázku odpověď marně hledám. Neznám totiž ukrajinskou ústavu, zda má definované, kdože vystupuje oficiálně za tuto zemi v případě, že prezident je mimo funkci. Pokud končí funkční období, pak by měly následovat svobodné a demokratické volby. Tak to chodí v každé demokratické zemi a dokonce prezidentská volba proběhla i u ruského agresora - účastníka ozbrojeného konfliktu. Také jsem zaregistroval poznámku ruského prezidenta, že jednání o míru a ukončení války lze jednat toliko s legitimně zvoleným představitelem Ukrajiny. Takže z toho usuzuji, že i Ruská federace má pochyby o legitimitě ukrajinského prezidenta v dnešní době. Ale opět se vrátím na začátek mé odpovědi, pokud došlo ke změně ústavy či k zákonnému prodloužení mandátu prezidenta, pak je na nezávislém Ústavním soudu Ukrajiny, aby o legitimitě rozhodl.