Pravda o vile: Peake nalila čistého vína, ale něco tam možná plave

14.11.2012 15:38 | Zprávy

Předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake ukončila mlčení, k němuž se uchýlila po pondělním článku časopisu Týden, jenž se zabýval okolnostmi koupě a pozdějšího prodeje její vily v pražské Troji. Bulvárnímu deníku Blesk na toto téma poskytla obsáhlý rozhovor, ten ovšem vůbec neuspokojil právničku organizace Veřejnost proti korupci Hanu Marvanovou.

Pravda o vile: Peake nalila čistého vína, ale něco tam možná plave
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Plné dva dny po zveřejnění článku v časopise Týden, který pojednával o koupi a pozdějším prodeji vily v pražské Troji vicepremiérky Karolíny Peake, se členka vlády pověřená koordinací boje s korupcí zaštiťovala tím, že v minulosti vydala k této kauze prohlášení a víc k němu nemá co dodat. Pak ale přece jen povolila a pro středeční vydání bulvárního deníku Blesk poskytla v této záležitosti rozhovor.

K financování koupě vily a její rekonstrukce uvedla, že bylo použito jednak hypoték, dalších půjček a také vlastních zdrojů. V následné odpovědi doplnila, že si s manželem na tři úvěry půjčili celkem 27 milionů. Peake odmítla, že by na pozdějším prodeji vydělali 33 milionů, protože museli vrátit peníze bance, zaplatit přes milion provize realitní kanceláři, uhradit odstupné pro nájemníky, úroky z půjčky a další náklady. Proto se podle ní výdělek pohyboval jen v řádu jednotek milionů.

Klíčovým protikorupčním opatřením jsou majetková přiznání

Tím, že se vyhnula konkrétním částkám, mohla Peake nechat vzpomenout na legendární scénku ve filmu Vesničko má středisková, při níž předseda družstva zdůvodňuje, proč by mentálně zaostalého Otíka měli doporučit do Prahy. „Ono v tom víně, které jsi nám tu, předsedo, nalil, něco plave, že. Řekni nám co, abych si tě nemusel přestat vážit,“ vyzval ho zootechnik v podání Jana Hartla. Podobné výzvy by se podle některých pozorovatelů mohla nadít i Karolína Peake už jen proto, aby byla jako protikorupční šéfka věrohodná.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…