Předák ODS o zrůdnostech Nečasovy vlády a tragickém Kalouskovi

21.11.2012 4:43 | Zprávy

ROZHOVOR Pro europoslance ODS Hynka Fajmona přinesl kongres strany zklamání a ODS i vláda podle něho pokračují v neblahé politice zvyšování daní. Politika ministra financí Miroslava Kalouska je pro něj tragická a z ODS se podle něho stává KDU-ČSL. Některá opatření vlády jsou prý dokonce zrůdná.

Předák ODS o zrůdnostech Nečasovy vlády a tragickém Kalouskovi
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Hynek Fajmon

Jak hodnotíte nedávno proběhlý Kongres ODS? Přinesl něco pozitivního? Vyřešil nějaké problémy ODS?

Pro mě je výsledek kongresu zklamáním. Myslím si, že kongres měl přehodnotit politiku ODS a vlády. K tomu nedošlo. A proto jsem z toho tedy zklamán.

Jak komentujete, že byly sněmovnou schváleny věci jako zvýšení daní – daňový balíček, důchodová reforma a církevní restituce?

Já jsem na kongresu vystoupil s kritikou všech těchto tří bodů. Já s nimi nesouhlasím. Nemám radost, že to prošlo. A doufám, že pan prezident využije svého práva veta a že tyto návrhy zákonů bude vetovat.

Více rozhovorů ZDE

Objevovaly se hlasy, že kongres měl být zásadní křižovatkou ve vývoji ODS a že pokud by se tam ODS vydala špatným směrem, tak že jí hrozí zánik. Jak vy se na to díváte?

Já si myslím, že kongres byl zásadní křižovatkou. Rozhoduje se o tom, zda ODS zůstane občanskou stranou, nebo se z ní stane strana křesťansko-demokratického typu, či strana klerikální. ODS byla založena jako občanská strana a „občanský“ znamenalo preferenci sekularismu před konfesními postoji. Podporou církevních restitucí se tento zásadní programový fundament Občanské demokratické strany ztrácí, respektive popírá, a ODS se tímto přeformátovává do podoby jakési KDU-ČSL, což je proces, se kterým já nesouhlasím a nepodporuji jej.

A myslíte si, že lze takový vývoj nějakým způsobem ještě zvrátit? Budete na tom pracovat, nebo už na směřování ODS rezignujete?

To uvidíme. Myslím, že bude hodně lidí čekat, jak se k té věci postaví pan prezident a podle toho se budou dál rozhodovat. I já.

Když se ještě vrátíme k daňovému balíčku, tak premiér Nečas a ministr financí Kalousek říkali, že se daně musí zvýšit kvůli boji s deficitem, aby se snižovaly schodky rozpočtu. A tento návrh byl protlačen s touto argumentací za cenu „krvavého“ vnitrostranického sporu v ODS. Nyní ale ministr Kalousek řekl, že se deficit tolik snižovat nebude (místo 1,9 procenta HDP má být schodek v příštím roce 2,7 procenta HDP a místo 0,9 procenta HDP v přespříštím roce má být 2,5 procenta HDP) a vláda bude investovat peníze do povzbuzení ekonomiky. Není to takové keynesiánské socialistické plánování? Sebereme lidem peníze a vláda moudře rozhodne, jak je bude investovat...

Já považuji politiku pana ministra financí Kalouska za tragickou, za omyl a zvyšování daní považuji za cestu do pekel. Nepovede to ani ke snižování deficitu, ani k ničemu pozitivnímu. Povede to pouze ke snižování hospodářského výkonu celé republiky a spíše k dalšímu prohloubení toho deficitu.

Navíc se to tedy mělo použít na snížení deficitu, ale vláda utratí peníze na prorůstová opatření a teď najednou už rozpočtová odpovědnost není tak důležitá...

Ano, to je další věc. Politika takzvaných hospodářských impulzů organizovaných vládou je omyl, který nemůže fungovat v situaci vysokého zdanění. Impuls může dát vláda hospodářství tím, že nechá občanům a firmám více peněz v peněženkách a nebude je více zdaňovat a peníze jim z kapes tahat, to je ta správná cesta. Touto cestou bohužel vláda nejde.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…