,,Ten byl až drzý.” Loučení s vyslancem Ukrajiny. Proč byl stažen

13.07.2022 4:44 | Kauza

Standardní rotace velvyslanců? Anebo má odchod mediálního oblíbence Jevhenije Perebyjnise jiný důvod? Ukrajinský velvyslanec v Česku byl nečekaně odvolán, zatímco jeho země je ve válečném stavu. ParlamentníListy.cz v minulých dnech mluvily s několika významnými českými diplomaty, kteří se snažili nečekaný Perebyjnisův konec v Praze vysvětlit. Důvodem prý může být i snaha o kamufláž úplně jiného problému.

,,Ten byl až drzý.” Loučení s vyslancem Ukrajiny. Proč byl stažen
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis

Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis končí. Média během víkendu informovala o rozhodnutí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který kromě Perebyjnise odvolal také své velvyslance v Německu, Maďarsku, Norsku a Indii. Důvody oznámeny nebyly. Perebyjnis v České republice na vrcholné diplomatické pozici působil od ledna 2017.



Některá média spekulovala, co za koncem několika ukrajinských velvyslanců může být a v případě Perebyjnise se většinou spokojila s tím, co oznámil on sám. Tedy že běžné období pro působení velvyslance v dané zemi jsou čtyři roky a on sám v Praze pobývá už pět a půl roku. Pravděpodobnost takové verze ale zdroje PL z diplomacie do značné míry rozporují.

„Panuje podezření, že se tím oznámeným koncem několika velvyslanců snaží Kyjev zakamuflovat poněkud vynucený odchod Andrije Melnyka z Berlína. Tam byl sice tento ukrajinský velvyslanec od roku 2015, ale Němci ho měli plné zuby. Napadal tamního prezidenta, kancléře, choval se dost autoritativně a arogantně. Všeobecně lze říct, že šlo o ukázku toho, jak by se diplomat vůči přijímající zemi nikdy chovat neměl. Nikdo z našich diplomatů by si podobné chování nikdy nedovolil. Takže Kyjev musel Melnyka stáhnout domů a z řady zdrojů jsem slyšel verzi, že to bylo provedeno v rámci větší akce, aby to Ukrajinci zakamuflovali a nevypadalo to, že ustupují Němcům a Polákům, kteří na jeho odvolání silně tlačili,” konstatuje v rozmluvě s naší redakcí významný český diplomat z Černínského paláce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…