Ožralí a líní disidenti, Havlova lež, vzpomínky na Šloufa. Čteme z knihy komunisty Štěpána

04.10.2013 7:56 | Zprávy

Na přípravě i průběhu demonstrace 17. listopadu 1989 se podílely komunistické tajné služby. Ve své chystané knize to říká někdejší člen předsednictva ÚV KSČ Miroslav Štěpán. Ukázky z jeho knihy nyní ParlamentníListy.cz přinášejí. Řeč je také o Havlovi, Chartě 77, ale i Miroslavu Šloufovi.

Ožralí a líní disidenti, Havlova lež, vzpomínky na Šloufa. Čteme z knihy komunisty Štěpána
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Štěpán, bývalý člen ÚV KSČ

Bývalý vrcholný komunistický funkcionář Miroslav Štěpán po téměř čtyřiadvaceti letech vydává klíčové svědectví o listopadových událostech v roce 1989, Václavu Havlovi, disidentech a Chartě 77 či konkrétních jednotlivostech bývalého režimu.

V knize „Můj život v sametu aneb Zrada přichází z Kremlu“ sděluje řadu informací, o jejichž autentičnosti se vedly debaty a sám přiznává, že disponoval mnoha důvěrnými informacemi o tom, že demonstrace 17. listopadu v Praze se uskutečnila za notné podpory části StB i některých komunistických funkcionářů.

Havel při výslechu ochotně vypovídal o svých blízkých

Štěpán ale ve své knize, která vychází formou rozhovoru s novinářem týdeníku Reflex Petrem Holcem, mluví i o Miroslavu Šloufovi, jehož jméno se v souvislosti s děním ve SPOZ poslední dobou v médiích skloňuje téměř denně.

Bývalý disident a pozdější prezident Václav Havel nebyl podle Miroslava Štěpána k výkonu významných funkcí vůbec způsobilý. „Četl jsem Havlovy výslechy z let 1968–69, kdy cestoval do USA přes Paříž a Mnichov, kde se o něj staral Pavel Tigrid. Vyslýchala ho SNB v Trutnově, a když jsem četl přepis toho, úplně dobře jsem si Havla nezapsal. Nepřipadalo mi, že před vyšetřovateli nějak chytře taktizuje, ale spíš že podává spoustu informací o Tigridovi a dalších. Nikdy jsem si prostě nemyslel, že zrovna Havel je ten, kdo by u nás měl jednou mít něco většího na starost,“ píše v knize bývalý komunistický pohlavár.

„Havel u nás nesváděl nějaké těžké boje, dokonce ani v kriminále, jak jsem zjistil i od jeho někdejších vězeňských vychovatelů. Když jsem sám seděl na Borech, měl jsem tam stejného vychovatele jako Havel nebo Václav Benda,“ prozrazuje dále Štěpán.

Charta 77 byla spíš sekta se spoustou blouznivců

Podle něho udělal tehdejší režim velkou chybu, když Havlova díla tvrdě zakazoval, jen se tím vyprovokoval zájem a poptávka. „Myslím, že jeho dílům mohla být dána přiměřená zelená, stejně jako dílům jiných lidí. Jsem totiž přesvědčen, že stejně nejsou tak světoborná, že by se z nich celý národ dojímal,“ hodnotí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

4:45 900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

Nová kniha Petra Fialy o vládnutí během krizí vyšla v malém nákladu v nakladatelství, které je s Fia…