Projekt z jihu Moravy: Jiří Čunek cítí korupci a sbírá důkazy

20.11.2012 15:13 | Zprávy

Do očí bijící tunel. Tak mnozí hodnotí projekt holešovské průmyslové zóny. Nejasnosti panují hlavně kolem jejího nákupu, kdy měl Zlínský kraj zdejší pozemky nejprve prodat soukromému podnikateli za 21 milionů a poté odkoupit za více než 280 milionů. K tomu ještě kraj přikoupil jeho ztrátovou firmu za 325 milionů. Senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek teď shromažďuje důkazy pro podezření z korupce.

Projekt z jihu Moravy: Jiří Čunek cítí korupci a sbírá důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

O vytvoření průmyslové zóny na pozemcích holešovského letiště se uvažovalo již od roku 2002. Velký zájem na tom měl mít jeho vlastník Miloslav Tutter, kterému se podařil husarský kousek. Na prodeji pozemků a svého podniku TTT Air (dnes Industry service ZK) totiž vydělal stovky milionů. „Zónu přitom koupil od kraje za 21 400 000 korun a poté ji kraj od něj odkoupil za 600 milionů. Může jít o korupci,“ připomněl ParlamentnímListům.cz Jiří Čunek své nedávné vyjádření v předvolebních Otázkách Václava Moravce pro Zlínský kraj.

Čunek shromažďuje důkazy

Podle něj je zarážející i fakt, že kraj vůbec kupoval firmu, která byla v několikamilionové ztrátě, navíc za 325 milionů korun. „Tímto směrem my ještě pátráme, abychom zjistili, jakou daňovou úlevu z toho získal prodávající,“ doplnil senátor s tím, že v okamžiku, kdy získá dostatečné množství důkazů pro svá podezření, oznámí je orgánům činným v trestním řízení. Kdy to ale bude, zatím není jasné.

Důvod, proč cena pozemků tak dramaticky vzrostla, je však zřejmý. Lokalita byla totiž zanesena do mapy průmyslových zón, čímž se několikanásobně zvýšila jejich hodnota. Došlo k tomu i přes protesty odborníků, kteří se obávají ohrožení zdejších zásob pitné vody, na nichž zóna leží. Čunek o ohrožení pitné vody však v době, kdy se na kraji o této věci rozhodovalo, podle svých slov nevěděl. „Dva posudky, které říkaly, že to není doporučené, nám zastupitelům byly zatajeny a pak tam byl územní plán, který tuto zónu vyloučil, a proto byl najat jiný pořizovatel územního plánu, který tam zónu zahrnul,“ tvrdí někdejší ministr pro místní rozvoj.

Korupce je evidentní

Tehdejší místostarosta Holešova a Čunkův stranický kolega Josef Bartošek redakci uvedl, že holešovské zastupitelstvo bylo nejprve proti záměru vybudovat zde průmyslovou zónu. Nakonec ale změnilo názor. „Naše zastupitelstvo zpočátku se záměrem průmyslové zóny nesouhlasilo kvůli tomu, že by mohla být ohrožena kvalitní spodní voda, ale po ujištění, že tam bude vyhrazeno ochranné pásmo vodních zdrojů a zůstane tu přistávací dráha pro menší letadla, jsme názor přehodnotili,“ sdělil Bartošek, který je stále členem holešovského zastupitelstva.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…