Rath si vybral "špatného" právníka. Zametl stopy a končí?

21.05.2012 16:43 | Zprávy

Právník Adam Černý zatím Davidu Rathovi, který si ho dost překvapivě zvolil pro svou obhajobu, příliš nepomohl. Vyjádřeními, které vypustil do médií, mu naopak spíše uškodil. Proč si tak mladého a nezkušeného právníka Rath vybral? ParlamentníListy.cz se snažily najít odpověď. Tím spíš, že podle ČT Rath právníka už brzy změní.

Rath si vybral "špatného" právníka. Zametl stopy a končí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

David Rath udivuje každým dnem. Poté, co byl obviněn z převzetí mnohamilionového úplatku, si poměrně s podivem zvolil svého obhájce - je jím mladičký Adam Černý, jehož spojení s Rathovou obhajobou od počátku vyvolává mnohé spekulace. 

Předražený web

Černý je dlouhá léta Rathovým známým. Otazníky vzbuzuje zejména jeho zainteresovanost v pochybné zakázce středočeského kraje, která stála dva miliony. Sumu dal kraj za web ToJeCool.cz, což jsou "speciální internetové stránky pro žáky a studenty". Odborníci ale tvrdí, že web má mizernou úroveň a má výrazně nižší cenu, než jakou za něj kraj zaplatil.

Na Černého angažování je zajímavé také to, že Rathovi údajní spolupachatelé, Petr Kott a Kateřina Pancová, vsadili "na jistotu" a hájí je renomovaný právník Tomáš Sokol.

Podle politologa Jana Bureše jde o pozoruhodný případ. Bureš kromě Černého vztahu k Rathovi připomíná zejména jeho aktuální vyjadřování se ke kauze bývalého středočeského hejtmana. Do médií totiž právník vypouští jazykové paskvily o krabici o parametrech krabice apod.

Rathův právník? K smíchu

"Pan Černý působí velmi nesolidně. Jeho výpovědi jsou amatérské, argumentace úsměvná," řekl ParlamentnímListům.cz Bureš. Sám je výběrem Rathova právníka zaskočen. "Není to úplně šťastná volba, zdá se, že to, co udělal Rath, je neobhajitelné. V této souvislosti bych čekal, že si vezme skvělého právníka, třeba Tomáše Sokola," řekl redakci. Obavy, že Černého si Rath zvolil proto, aby zametal stopy, které politik napáchal, jsou podle něho sice v rovině spekulací, ale rozhodně na místě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

4:45 900 kusů, ale peníze se kutálí. Kniha Petra Fialy o úspěšné vládě

Nová kniha Petra Fialy o vládnutí během krizí vyšla v malém nákladu v nakladatelství, které je s Fia…