„O 5240 větší důchod za poslední dva roky?!“ Jurečka to neměl říkat

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
17.09.2023 17:50 | Reportáž

„Valorizace penzí je dána zákonem a všichni víme, že i ministr Jurečka je jedním z těch, kdo se zasadil o to, aby byla výrazně nižší, než bylo stanoveno. Chápu, že pan ministr hovoří o průměrném navýšení a netuším, zda si uvědomuje, že větší část penzistů na něj nedosáhne. Ve slibech a neustálém měnění toho, co jak myslel, je koneckonců pan ministr opravdu třída. Možná je to proto, že ve vládě, v níž je ministrem, je v tomto volebním období za resort, který nikdy nebyl jeho odborností, a musel v něm popřít téměř vše, za co vždy jeho strana bojovala,“ uvedla ke spornému navyšování penzí poslankyně Jana Pastuchová (hnutí ANO), která působí jako místopředsedkyně parlamentního výboru pro sociální politiku.

„O 5240 větší důchod za poslední dva roky?!“ Jurečka to neměl říkat
Foto: pixabay.com
Popisek: Senioři - ilustrační foto

Nejsledovanější televizní kanály a také mnoho dalších médií zveřejnily před několika dny prohlášení současného ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) o tom, že se důchody pro české seniory zvýší od ledna roku 2024 o 360 korun. Ve svých vyjádřeních ministr uvedl, že se to týká i penzistů s nynější průměrnou výší důchodu, tedy těch, kteří pobírají cca 20 tisíc korun. Podle slov ministra měly tak průměrné penze narůst za poslední dva roky o více než 5 tisíc korun. V tomto smyslu je prezentováno i jeho vyjádření na webu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

„Je třeba připomenout, že důchody už letos, kromě lednové řádné valorizace, jednou vzrostly i mimořádně. V červnu průměrný důchodce dostal o 750 korun více a průměrný důchod poprvé překročil 20 tisíc korun. Není tedy pravda, co slyšíme od opozice, že důchodce okrádáme. Za naší vlády důchody narostly průměrně o 5240 Kč,“ tvrdí ministr Jurečka na portálu MPSV.

Pokud odhlédneme od smutné skutečnosti, že současná vláda obrala seniory oproti dříve uzákoněné valorizaci přibližně o 1000 korun (případem se nyní zabývá Ústavní soud), tak některá ta čísla ohledně zvyšování penzí, jež ministr prezentuje, ve skutečnosti moc nesedí. Redaktoři ParlamentníchListů.cz si totiž udělali menší anketu v Moravskoslezském kraji mezi řadou seniorů, a ti uváděli daleko jiné sumy, než o nichž mluví předseda lidovců.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Eurokomisař

Pořád se tu mluví o eurokomisaři. Mě by zajímalo, v čem je pro nás lidi tato funkce důležitá? A jestli je, proč se diskutuje o tom, kdo jej nominuje víc, než o tom, kdo bude nominovaný? Fakt si myslíte, že nezkušená Nerudová je dobrá volba? Proč třeba nenominujete nějakého nestranného kandidáta, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jurečka je typický příklad závistivého sedláka z románů Karla Václava Raise., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 17.09.2023 18:30:45
Takového, co uměl své výminkáře rychle vyprovodit ke hrobu. Jak je možné, že charakter jednoho věřícího katolíka je tak zvrácený i v dnešní době?

|  27 |  0

Další články z rubriky

Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

14:33 Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

Případ střelce na FF UK opět rozvířil mediální prostor, protože byly zveřejněny detaily z usnesení o…