„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

14.05.2024 4:40 | Zprávy

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými volbami politolog Lukáš Valeš. Jak totiž prozradil oficiální dokument televize, předvolební diskuse se mají překvapivě účastnit předsedové všech politických subjektů zastoupených ve sněmovně, a ne lídři eurokandidátek. Koalice SPOLU, která má jednu společnou eurokandidátku, tak bude mít v debatě místo jednoho hned tři zástupce. Nad výmyslem ČT se neudivil šéf nejsilnějšího hnutí ANO Andrej Babiš, ten ho považuje za „typický“. Předsedkyně KSČM říká jasné „stačilo“. Předseda Motoristů sobě Petr Macinka televizi vzkazuje, že sama vyvolává poptávku po své proměně.

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České televize

Česká televize plánuje před volbami do Evropského parlamentu vysílání tzv. superdebaty, jak bývaly běžně označovány poslední diskusní střety před otevřením volebních místností. Jenže této předvolební diskuse se nebudou účastnit lídři jednotlivých kandidátek, ale „pouze“ předsedové všech politických subjektů zastoupených v Poslanecké sněmovně.

Prozrazuje to přímo oficiální dokument České televize. Konkrétně zápis ze 4. jednání Rady České televize ze 17. dubna v části informace generálního ředitele v reakci na dotazy radních. „Předvolební vysílání pak dle aktuálního plánu vyvrcholí Superdebatou o vztahu evropské a národní politiky, v níž budou diskutovat předsedové stran a hnutí (či jimi nominovaní zástupci) zastoupených v Poslanecké sněmovně,“ stojí v zápisu.

Nemuselo by na tom být nic podivného, pokud by ovšem tři sněmovní strany do Evropského parlamentu nekandidovaly pod jednou hlavičkou. Jde pochopitelně o předvolební koalici SPOLU, kterou ovšem ve sněmovně reprezentují samostatně tři strany, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Na základě kritéria, které stanovila veřejnoprávní ČT, to znamená jediné. Superdebaty se zúčastní předsedové nejen ANO, SPD, STANu a Pirátů, kteří kandidují samostatně, ale též šéfové ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, kteří jdou do voleb jako jeden celek.

Koalice SPOLU tak bude mít v závěrečné debatě na České televizi jasnou výhodu v podobě zastoupení třemi svými reprezentanty, zatímco ostatní strany pouze po jednom.

Podle politologa Lukáše Valeše to nedává žádný smysl. „Je to podraz, protože sama koalice SPOLU je jeden subjekt. Pokud vystupují jako jeden subjekt, mají právo mít v těchto debatách jednoho člověka, jako to udělala televize Prima. Pakliže chtějí vystupovat za tři subjekty, to si měli rozmyslet před volbami a kandidovat samostatně. Není úplně logické, aby v debatách byli předsedové politických stran, kteří přitom ani na kandidátkách do evropských voleb nefigurují, anebo ne na čelních místech,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Eurokomisař

Pořád se tu mluví o eurokomisaři. Mě by zajímalo, v čem je pro nás lidi tato funkce důležitá? A jestli je, proč se diskutuje o tom, kdo jej nominuje víc, než o tom, kdo bude nominovaný? Fakt si myslíte, že nezkušená Nerudová je dobrá volba? Proč třeba nenominujete nějakého nestranného kandidáta, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V jiném dnešním článku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 14.05.2024 9:39:29
se tu píše o hromadě hnoje v Řeporyjích. Tak tady by to chtělo celý vlak hnoje před tu nestrannou ČT.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Další kolo války Černochové s Řehkou viděli i poslanci

20:53 Další kolo války Černochové s Řehkou viděli i poslanci

Ministryně obrany Jana Černochová měla zakázat náčelníkovi generálního štábu Karlu Řehkovi zřízení o…