„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

17.04.2024 21:30 | Zprávy

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání partnerství stejnopohlavních párů bez projednání poslat k podpisu prezidentovi. To se však nelíbí například senátorce Janě Zwyrtek Hamplové, která hovoří o ústavní stížnosti, ale ani dalším senátorům, Zdeňku Hrabovi či Josefu Bazalovi.

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš
Foto: Archiv PL
Popisek: Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová

„Senát právě vyřadil hlasy 47 senátorů z programu novelu občanského zákoníku, týkající se mimo jiné stejnopohlavních párů, zejména osvojování dětí, a tím především zcela popřel svou roli horní komory. Znemožnilo se tím totiž senátorům předložit jakýkoli pozměňovací návrh a jakoukoli diskusi, protože marně uplyne lhůta a v účinnost vstoupí sněmovní verze. Tedy na půdě Senátu se to vůbec neobjeví. Můj postoj – považuji to vůči občanům za neobhajitelné,“ poznamenala ke kroku horní komory senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

„Můžeme mít jiné názory, samozřejmě pozměňovací návrhy nemusely být přijaty, ale zcela znemožnit diskusi a vyhnout se jednání proto, že je problematické a může být dlouhé a ne právě snadné, to zkrátka není důvod. Naopak. Jak správně řekla Jitka Seitlová, jednat se nemusí o zákonech, které jsou bezproblémové a je o nich všeobecný souhlas. Rozhodně mezi ně nepatří změna občanského zákoníku tohoto typu, která ve společnosti rezonuje,“ dodala Hamplová a na svém facebookovém profilu přidala, kdo jak hlasoval.

Následně také na svém facebookovém profilu upozornila na to, že rozhodnutí Senátu může být protiústavní a že navrhne kolegům, aby byla podána ústavní stížnost.

„Plénum Senátu se dnes po návrhu ODS a TOP 09 rozhodlo, že se ‚manželstvím pro všechny‘ již zabývat nebude a nechá předlohu schválenou v Poslanecké sněmovně projít tzv. marnou lhůtou. Osobně (a z kolegů senátorů nejen já) se domnívám, že tento konkrétní postup a navazující přijaté usnesení je PROTIÚSTAVNÍ. Kdyby návrh změny občanského zákoníku prošel po projednání, je to odpovědnost hlasujících. Odebrat však senátorům výkon jejich mandátu aktivním hlasováním z důvodů, které byly řečeny, plus je zde i jedna vážná pochybnost procesního charakteru, podle mne nemůže obstát. Vždyť řadovým senátorům nebylo umožněno říct ani toto, a kolega Canov byl předsedajícím dokonce napomenut, že tím, že mluvil, porušil jednací řád. Absolutně nepřijatelný výklad,“ zmínila Zwyrtek Hamplová.

„Nabídnu proto kolegům a kolegyním, že připravím ústavní stížnost, kterou můžeme dát společně k Ústavnímu soudu, a zachránit tak nejen pověst horní komory Parlamentu, ale také postavit se takto viditelně a jasně za dodržování základních ústavních principů. Pokud jde o počet, mělo by nás být na podání ústavní stížnosti dostatečný počet. Zastupovat mohu jako advokátka osobně. Na ústavní principy nesmíme rezignovat,“ dodala.

„Dnes jsme v Senátu měli projednávat manželství pro všechny. Za náš klub KDU-ČSL jsme chtěli tento bod demokraticky otevřít na plénu a vést o něm diskusi, tak jak to běžně děláme. Ostatní ale měli jiný názor. Prý se manželství pro všechny řešilo na výborech. Tak si většina odhlasovala, že Senát tento bod nebude řešit a podstoupí přímo prezidentovi. Doufám, že se z toho nestane praxe a nebude Senát uhýbat nepříjemným tématům. Diskuse k demokracii patří,“ zmínil dále také senátor Josef Bazala.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Eurokomisař

Pořád se tu mluví o eurokomisaři. Mě by zajímalo, v čem je pro nás lidi tato funkce důležitá? A jestli je, proč se diskutuje o tom, kdo jej nominuje víc, než o tom, kdo bude nominovaný? Fakt si myslíte, že nezkušená Nerudová je dobrá volba? Proč třeba nenominujete nějakého nestranného kandidáta, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak to dopadá, když, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseprvni , 18.04.2024 8:05:58
nedemokrati se začnou nazývat demokraty a snaží se protlačit vše silou.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

14:33 Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

Případ střelce na FF UK opět rozvířil mediální prostor, protože byly zveřejněny detaily z usnesení o…