Blokovat silnice nestačí. Klimaaktivisté se přilepili na ranvej. Letadla nemohla přistávat

18.05.2024 13:35 | Monitoring

Členové německé klimatické extremistické skupiny Poslední generace (Letzte Generation) zablokovali v sobotu brzy ráno ranvej na mnichovském letišti. Přilétající letadla musela být odkloněna na jiné letiště.

Blokovat silnice nestačí. Klimaaktivisté se přilepili na ranvej. Letadla nemohla přistávat
Foto: Repro: X
Popisek: Poslední generace blokuje ranvej na mnichovském letišti

„Letiště je z bezpečnostních důvodů uzavřeno, protože klimatičtí aktivisté se přilepili na pojezdové dráhy,“ citoval mluvčího letiště Roberta Wilhelma deník Spiegel. Mluvčí sdělil, že letadla byla v sobotu v brzkých hodinách odkláněna na jiná letiště. Protestní akce od 5:00 se zpočátku dotkla pouze plánovaných přistání v Mnichově, protože starty se směly konat až od 6:00.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 31097 lidí
Německá policie zatkla osm klimatických aktivistů, kteří v sobotu narušili areál mnichovského letiště, což způsobilo krátké uzavření letiště a vedlo ke zrušení asi 60 letů během rušného prázdninového víkendu.

Podle mluvčího letiště budou letadla i v nejbližších hodinách nabírat zpoždění. 61 vzletů a přistání muselo být zrušeno. Cestujícím se doporučuje, aby kontaktovali svou leteckou společnost.

Podle mluvčího spolkové policie se do rušivé operace zapojilo celkem osm aktivistů, kteří se chtěli na místo dostat na čtyřech různých místech současně. Dva z nich byli chyceni již při prořezávání bezpečnostního plotu na letišti a bylo jim zabráněno ve vstupu do bezpečnostního prostoru, šest osob vešlo do prostoru po dvou a přilepilo se na asfaltové povrchy.

Situace je nyní již pod kontrolou. „Bezpečnost byla obnovena,“ uvedl mluvčí federální policie, informoval deník BR24.

Poslední generace se k obsazení letiště hrdě hlásí na sociální síti X. „Letecký provoz v Mnichově paralyzován,“ informuje Poslední generace na svém účtu sítě X.

„Máme rok 2024 a všechna fakta jsou známá. Věda to v různých barvách, grafech a formulacích již potvrdila – nacházíme se uprostřed klimatické katastrofy. Máme pohotovost. A přesto, pokud bychom zde neseděli, by začal normální letecký provoz. Jako by bylo normální v této situaci pouštět do ovzduší skleníkové plyny…“ vysvětluje ve videu členka Poslední generace nacházející se na mnichovském letišti.

V dalším příspěvku Judith z Poslední generace obviňuje vládu, že situaci bagatelizuje. Lidé by se podle ní neměli zamýšlet nad tím, kam poletí na dovolenou, ale spíš jestli chtějí ve světě zmítaném klimatickou katastrofou vůbec přežít. „Vláda bagatelizuje situaci a ještě více dotuje toto šílenství. Otázka by neměla znít: ‚Jedu dnes na dovolenou?‘, otázka by měla znít: ‚Chceme přežít?‘, protože o nic menšího nejde!“ říká Judith.

Podle klimaaktivistické skupiny si již svět nemůže dovolit pokračovat v létání, pokud to znamená, že si již brzy lidé nebudou moci dovolit jídlo, protože úroda selhává kvůli klimatické krizi.

„Nemůže se stát, že se chudší lidé rozhodnou letět z cenových důvodů a pak se musí stydět. Může za to pouze vláda,“ tvrdí Poslední generace s apelem na sjednocení společnosti, aby od vlády požadovala poctivost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

18:07 Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

POHLED IVANA HOFFMANA Slovenskem hýbe kauza z televize Markíza, kde byl z obrazovky stažen moderátor…