Konec lásky. Ukrajinci zanevřeli na Poláky

22.04.2024 14:40 | Zprávy

Poláci už nejsou nejoblíbenější. Podle průzkumu Razumkov Centre v Kyjevě vztah Ukrajinců k sousedům ochladl. Zejména prý kvůli blokádám na hranicích, za kterými stojí polští řidiči kamionů a zemědělci. Podle Ukrajinců tato blokáda ovlivnila Ukrajinu velice negativně.

Konec lásky. Ukrajinci zanevřeli na Poláky
Foto: Repro: YouTube
Popisek: kolona kamionů na hranicích Polska a Ukrajiny

Kdo je největší spojenec Ukrajiny? Polsko to už není, alespoň podle nových průzkumů. Jak uvádí server Notes from Poland na základě výzkumu kyjevského think-tanku Razumkov Centre, za pouhý rok se názor na Poláky otočil.

Na přelomu února a března loňského roku převládaly vůči Polsku drtivě pozitivní nálady. Po odečtení negativních pohledů to bylo 91,8 % dotázaných. Ty převládaly ještě v srpnu roku 2023. Ale v lednu tohoto roku už mělo pozitivní vztah k Polsku po odečtení negativních pohledů jen 75 % dotázaných, což ale do března 2024 spadlo na pouhých 26,3 %. Poláci přitom vedli jak nad Američany, tak nad Brity. Britové jsou v současnosti s 88,9 % nejoblíbenější u Ukrajinců.

Saldo pozitivního vnímání Polska, USA a Velké Británie Ukrajinci
Zdroj: Razumkov Centre

Podle serveru za pokles oblíbenosti mohou blokády na hranicích s Ukrajinou, které organizují jednak polští zemědělci, ale také polští řidiči kamionů. Pro obě povolání jsou Ukrajinci konkurencí. Nyní jsou Poláci v oblíbenosti u Ukrajinců patnáctí, tedy před Maďarskem. Vede naopak Kanada, Lotyšsko a Velká Británie. Velmi vysoko se umístila také Česká republika.

Vnímání různých zemí Ukrajinci
Zdroj: Razumkov Centre

Ukrajinci v dotazníku také hodnotili význam různých událostí a trendů. Mezi nimi byla i pohraniční blokáda, která v průměru dostala hodnocení 4,5. Hodnotilo se od jedné do pěti, tedy Ukrajinci považují tuto událost ze velmi významnou a také velmi negativní. Jen o jednu desetinu méně (4,4) má pnutí na americké domácí scéně, které brzdilo schválení pomoci Ukrajině.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Z hlediska vyššího principu mravního, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProstěj , 22.04.2024 16:03:51
Válka proti ukrajinskému nacismu a americkému gangsterismu není zločinem.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…