Opustit NATO, vyzval Skála. „Ze země udělali živý štít. Šílená mánie“

06.04.2024 8:39 | Monitoring

V těchto dnech uplynulo 75 let od vzniku Severoatlantické aliance a v Bruselu se vše slavilo slovy, že NATO nikdy nebylo silnější. Někdejší místopředseda KSČM Josef Skála ale zastává názor, že bychom Alianci měli co nejrychleji opustit. Na mírovém shromáždění v Klatovech, jehož se účastnil, vznikla v tomto duchu přímá výzva. Zazněl také apel na Fialovu vládu, aby skončila s dodávkami zbraní a aby neposílala lidi do války.

Opustit NATO, vyzval Skála. „Ze země udělali živý štít. Šílená mánie“
Foto: Youtube
Popisek: Josef Skála na Mírovém shromáždění za vystoupení ČR z NATO

Na shromáždění v Klatovech se objevily transparenty s nápisy: Náš cíl je nebýt cílem USA. V čím zájmu odevzdáváme suverenitu naší země? Státní moc jsme my, lidé. Nechceme tu cizí vojska! A také Na co potřebujeme nosiče jaderných zbraní? či Základny USA do USA, a bude mír. Znělo volání po konci Fialovy vlády a konci zabíjení.

Josef Skála úvodem řekl, že se nezlobí na ty, která na shromáždění nedorazili. „Někteří se bojí a mají své důvody,“ sdělil.

Položil zásadní otázku: „Troufla by si dnešní moc uspořádat referendum o to, zda nás vyhnat do války? Jak by takové referendum dopadlo?“ volal. A nabídl i odpověď: „Kdyby si to troufala udělat, už by to dávno udělala,“ poznamenal. A že poměr sil je v české společnosti zcela jiný, než to může vypadat podle účasti na náměstí v Klatovech.

Informoval, že se rodí inciativa českých žen, které odmítají dát své děti, své muže, své bratry, své otce na pospas do války. „Vše je jednou poprvé a poprvé je i tato ženská iniciativa. Není tykadlem žádného politického subjektu. My všichni se zasloužíme o to, aby tak nikdy nemohla ani opticky vypadat, aby každá žena, které není jedno, jestli budeme hnáni do masakru, měla ničím neomezenou příležitost se připojit,“ podotkl historik Skála. A že je to pozoruhodná iniciativa, ta nejpřirozenější ze všech možných.

Připomněl, jak před 25 let rozhodlo NATO o bombardování Jugoslávie. „Víte, tato agrese před 25 lety proti bratrské slovanské Jugoslávii byla vůbec první válkou, v níž se naše země zúčastnila na straně agresora. To je hanba neskutečná. A nyní, poprvé v našich dějinách, se nás někdo snaží nahnat do války s jadernou mocností, to tu ještě nikdy nebylo, a pokud chce někdo tvrdit opak, je sprostý lhář,“ konstatoval Skála.

„Ani za válek nepoměrně větších, krvavějších, léta trvajících, nikdo z Prahy netvrdil, že chceme porazit jadernou velmoc a že chceme proti ní jít do války. To je absolutní hazard!“ pokračoval komunista.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hůe, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHůe , 06.04.2024 15:10:02
Za válčení na ukrajině může především NATO!

|  18 |  1

Další články z rubriky

Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

14:33 Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

Případ střelce na FF UK opět rozvířil mediální prostor, protože byly zveřejněny detaily z usnesení o…