Polovinu bere Stanjura. Přitom to jde jinak. Češi bití na benzínu, ale stačí vyjet

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
11.08.2023 4:44 | Analýza

Zdražování pohonných hmot na českých benzínových stanicích nebere konce a nafta za poslední týden zdražila dokonce o téměř 2 koruny. Růst cen výrazně zrychlil po srpnovém zvýšení spotřební daně u nafty o 1,50 koruny na litr a do státní kasy řízené ministrem Zbyňkem Stanjurou (ODS) tak proudí od motoristů při tankování opět více peněz. U 95oktanového benzínu si stát vezme skrze daně přes polovinu z jeho ceny a u nafty 43 %. Menší zdanění benzínu než v Česku má přitom až 12 zemí EU – je mezi nimi například Lucembursko, Španělsko, Polsko či Švédsko.

Polovinu bere Stanjura. Přitom to jde jinak. Češi bití na benzínu, ale stačí vyjet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Paliva v Česku dál značně zdražují a z dat společnosti CCS vyplývá, že 95oktanový benzín za uplynulý týden zdražil v průměru o 59 haléřů na 39,24 koruny za litr a nafta o 1,79 koruny na 36,71 koruny.

Paliva již v Česku zdražovaly od konce května, avšak nejvyššího růstu cen si motoristé v Česku všímají hlavně v posledních dnech, jelikož cenovky na českých benzínových pumpách vystřelily po rozhodnutí kabinetu od 1. srpna zvýšit spotřební daň u nafty o 1,50 koruny na litr – právě po tomto rozhodnutí paliva v Česku zdražují každým týdnem mnohem výraznějším tempem jak v několika předešlých měsících a nafta jen za poslední týden zdražila dokonce o téměř 2 koruny.

Daň u nafty vrátila na úroveň platnou do loňského června, kdy vláda prosadila její snížení kvůli tehdejším vysokým cenám, jelikož si vládní kabinet myslí, že jsou již ceny pohonných hmot dostatečně nízké, že již není třeba, aby bylo snížení daně zachováno. „V reakci na ceny pohonných hmot jsme původně snížili spotřební daň. Vracíme to na původní úroveň, nikoho to neohrozí,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura v Senátu koncem minulého měsíce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Eurokomisař

Pořád se tu mluví o eurokomisaři. Mě by zajímalo, v čem je pro nás lidi tato funkce důležitá? A jestli je, proč se diskutuje o tom, kdo jej nominuje víc, než o tom, kdo bude nominovaný? Fakt si myslíte, že nezkušená Nerudová je dobrá volba? Proč třeba nenominujete nějakého nestranného kandidáta, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

14:33 Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

Případ střelce na FF UK opět rozvířil mediální prostor, protože byly zveřejněny detaily z usnesení o…