Rádio Svobodná Angela: Německo bude vysílat Orbánovi pod nos

23.02.2021 14:32 | Zprávy

Pamětníci minulého režimu si jistě dobře pamatují vysílání rádia Svobodná Evropa, které zpoza Železné opony vysílalo (nejen) pro české obyvatelsko. A současné dění v Maďarsku a Německu jim tuto situaci může připomenout. Německá televize připravuje obsah pro Maďary a v něm „skutečné příběhy“, tvrdí europoslanec.

Rádio Svobodná Angela: Německo bude vysílat Orbánovi pod nos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Jak uvádí maďarský europoslanec Zoltán Kovács, v podcastu Klubrádió od ředitele německé státní televize Deutsche Welle zaznělo, že televize začne tvořit obsah pro maďarské diváky. Proč? Prý protože pluralita médií v Maďarsku je ohrožena a nezávislý a kritický tisk je pod tlakem. „Jaký obsah bude Deutsche Welle v maďarštině tvořit? Třeba historické programy o 20. století? Ne. Ohlédnutí za kolonialismem v Africe? Ne. Profily Marxe, Engelse a dalších německých podrývačů z moderní doby?“ ptá se europoslanec Fidészu. A sám si odpovídá, že Deutsche Welle bude Maďary zásobovat „skutečnými příběhy“. „Zrovna před volbami v roce 2022,“ všímá si europoslanec.

„Není nic lepšího než trocha německého kulturního imperialismu. Vždyť co by se na tom mohlo pokazit?“ kápl další dávku jedovaté ironie. Dodal, že už v minulém roce komik na stanici ZDF srovnával Viktora Orbána s fiktivním kanibalem Hannibalem Lecterem a v listopadu o něm prohlásil, že je idiot a navrhl, aby se udělala nová Evropská unie bez „hloupých Poláků a Maďarů“. „Je tak osvěžující, když někdo odloží manýry a prostě vám řekne, co si o vás myslí. Německé mediální elity jako Oliver Welke (dotyčný komik) si myslí, že Maďaři a Poláci jsou hloupí,“ komentuje europoslanec. Ale dodal, že teď už nejde o humor, ale Němci to myslí vážně.

K tématu se ozval Thorsten Benner z think-tanku Global Public Policy Institute z Berlína. „Ano, ten německý kulturní imperialismus potřebuje okamžitou protiváhu. Takže co kdyby Orbán založil Kossuthovo Rádio v německém jazyce, s Marií Schmidtovou (maďarská akademička) a vámi jako moderátory. V duchu mediálního pluralismu bychom to uvítali,“ pravil ironicky.

A ve stejném ironickém duchu Kovács odpověděl: „To bychom si nedovolili. Vždyť, jaké ‚skutečné příběhy‘ bychom těm osvíceným mediálním hlavám v Berlíně mohli přinést?“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku

4:39 ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku

Česká televize prohrála soud. Musí zaplatit odškodné a vymazat problematicky získané záběry občana, …