Za „špatný názor“ padáka. Co se to děje v Británii? Farage byl jen špička ledovce. Valí se to

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
18.08.2023 22:44 | Analýza

Spojené království nedávno dosti pobouřil případ zrušení účtu někdejšímu lídrovi Brexit Party Nigelu Farageovi u tamní prestižní banky Coutts, k čemuž se tento peněžní ústav odhodlal kvůli Farageovým názorům. „Svoboda projevu je základem naší demokracie,“ reagoval tehdy na případ pobouřeně britský premiér Rishi Sunak. Jak však nyní vyplouvá na povrch, nejde o žádný výjimečný případ a Britům zdaleka nehrozí jen to, že jim za „špatný názor“ zruší účet v bance. Britská organizace The Free Speech Union varuje, že zaměstnance, kteří v práci či na školeních vyjádří jiný pohled například na LGBT či „privilegovanost černochů“, může běžně potkat i to, že „dostanou padáka“.

Za „špatný názor“ padáka. Co se to děje v Británii? Farage byl jen špička ledovce. Valí se to
Foto: Screen Youtube
Popisek: Demonstranti z hnutí BLM konfrontují zákazníky kaváren

Ve Spojeném království se otázka stavu tamní svobody slova začala v uplynulých týdnech řešit zejména po kauze zrušení Farageova účtu bankou Coutts, která ve svých interních dokumentech přiznávala, že jí vadily Farageovy „veřejně projevované názory“, včetně sdílení vtipů o transvestitech na twitteru, a jeho přátelství s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem a se srbským tenistou Novakem Djokovičem. „Výbor se domnívá, že pokračování v poskytování bankovních služeb Nigelu Farageovi je vzhledem k jeho veřejně prezentovaným názorům, které jsou v rozporu s naším postojem inkluzivní organizace, neslučitelné s Couttsem,“ uvádělo se v dokumentaci, která unikla do britských médií.

Kauza vzbudila nemalé pobouření nejen u běžných Britů, ale také u tamních zákonodárců, kteří v reakci na ni začali připravovat legislativní kroky, jak politicky motivované šikaně klientů ze strany bank lépe čelit. A k celé věci se vyjádřil i britský premiér Rishi Sunak, podle nějž chování banky odporuje demokratickým principům. „Tohle je špatně. Nikomu by nemělo být bráněno v užívání základních služeb kvůli jeho politickým názorům. Svoboda projevu je základem naší demokracie,“ reagoval britský ministerský předseda na svém twitteru.

„Tento příběh se netýká jen mě. Můžete být další na řadě... Pokud se tato situace nebude kontrolovat, budeme směřovat k systému sociálního kreditu v čínském stylu, v němž se do společnosti budou moci plně zapojit pouze ti, kteří mají ‚správné‘ názory,“ varoval sám Farage. A jeho slova potvrzují i další případy, které nyní vycházejí na povrch. Nejde totiž ani zdaleka jen o banky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radek Kotas

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Páni tak v Anglii se vyhazuje z práce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 19.08.2023 8:51:41
za jiné názory. To by se u nás nemohlo stát. Doc. Ševčík, učitelka Bednářová to jsou jen dezinformace a ruská propaganda. Vždyť u nás se jde za jiný názor před soud i do vězení. Tak co nám to tu píšete o Anglii, když u nás to je stejný nebo horší!!

|  5 |  0

Další články z rubriky

ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku

4:39 ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku

Česká televize prohrála soud. Musí zaplatit odškodné a vymazat problematicky získané záběry občana, …