Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

09.05.2024 9:24 | Rozhovor

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pracovník BIS a nyní bezpečnostní analytik Jan Schneider. V rámci oslav konce války se vypořádává s některými novými výklady dějin týkajících se sudetských Němců, USA, SSSR nebo poválečné situace u nás.

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jan Schneider v pořadu Horké téma

Těsně před výročím osvobození Československa přišla zpráva o návrhu poslance KDU-ČSL Šimona Hellera. Ten by chtěl, aby prezident Pavel na výročí republiky 28. října vyznamenal vůdce sudetských Němců Bernda Posselta. Co o tom nápadu soudíte?

Zajímalo by mne zdůvodnění, co ze sebe český zákonodárce dokázal vyždímat osmdesát let po válečných hrůzách, do jaké dokonalosti dovedl ty tradiční lidovecké piruety a vývrtky. Co podle lidovců má být z historie fedrováno a co zapomenuto. Čiší z toho buď poslancova nevzdělanost, nekultivovanost a zaprodanost, nebo naopak těžká asociální arogance a zaprodanost samozřejmě také.

Myslím, že by poslancovo zdůvodnění mělo být zveřejněno, kvůli varování voličů před několikerými volbami.

Někteří politici Posselta hájí s tím, že se vzdal majetkových nároků. Zároveň však tvrdí, že Benešovy dekrety patří na smetiště dějin. Jde to dohromady? A je vůbec dobře, že se ještě 79 let po válce necháme těmito tématy rozjitřit?

Jde to dohromady stejně jako schizofrenní „logika“ vládních výroků například kolem Vrbětic. Čekat od současné politické reprezentace nějaké rozumné, logické a republice prospěšné jednání v důležitých otázkách je víceméně iluzorní.

Jestliže Benešovy dekrety i po takové době zajímají ještě někoho jiného než historiky, pak je zcela nesporné, že na smetiště dějin nepatří!

Je velmi dobře, že nás nenechávají v klidu tyto pokusy o překreslování historie, jejichž součástí je vynechávání celých kusů historie a manipulace s ostatními.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myslím, že veřejnosti chybí zásadní informace o vývoji v Evropě po válce., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetatana , 09.05.2024 10:37:15
Např. kdy se stáhly jednotlivé armády z Evropy? Kdy opustila Rudá armáda Polsko, Československo, Maďarsko? A kdy totéž udělali Američané ve Francii, Belgii, Nizozemí?

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

9:14 „Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

Včera mohla poprvé nahlédnout do kompletního vyšetřovacího spisu masové vraždy spáchané Davidem Kozá…