Tady nejde o ochranu zdraví. Neomarxisté chtějí lidem zakazovat a protěžovat menšiny. Další senátoři protestují proti zákonu potírajícímu kouření

16.01.2017 20:28 | Zprávy

Senátoři budou ve druhé půlce týdne rozhodovat o protikuřáckém zákonu. Mnozí ze členů horní komory parlamentu mají významné výhrady. ParlamentníListy.cz některé z odpůrců tvrdé normy vyzpovídaly. Ostře proti je dokonce i lékařka a členka zdravotnického výboru a exministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Tady nejde o ochranu zdraví. Neomarxisté chtějí lidem zakazovat a protěžovat menšiny. Další senátoři protestují proti zákonu potírajícímu kouření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Protikuřácký zákon neúměrně zasahuje do svobodného podnikání, narušuje soukromé vlastnictví a dělá z kuřáků lovnou zvěř. I tak by bylo možné shrnout reakce tří senátorů, kteří na otázky redakce reagovali. Členové horní komory českého parlamentu Tomáš Grulich (ODS), Ivo Valenta (nestr. za Soukromníky) i Daniela Filipiová (ODS) se shodují. Zákon je napsaný špatně, řeší mnoho nesmyslů a omezuje soukromé vlastnictví.

„Problém zákona je obecně v zákazech. Já nesouhlasím s tím, aby stát určoval lidem, co můžou a co nemůžou. Samozřejmě zákony jsou zákony, ale tohle přesahuje mez osobní svobody. Skutečně nerozumím tvrdosti onoho zákona a rozumět tomu snad ani nemůžu. V současné době se například kuřárny už objevují i v západních evropských státech a nechápu, proč by nemohly být u nás,“ řekl redakci senátor Tomáš Grulich z ODS.

Podle jeho slov je na rozhodnutí každého člověka, zda si vybere kuřáckou, či nekuřáckou restauraci. „Dokonce je i na zaměstnanci, aby si vybral, jestli bude v nekuřáckém, nebo kuřáckém podniku. Nejde mi jen o kouření. Zákon obsahuje i velmi nejasné záležitosti kolem povinnosti hostinských, kteří mají třeba vykázat opilého. Kdy je kdo opilý? Jak se to pozná? To je zcela subjektivní záležitost a považuji to za překročení běžných norem,“ argumentuje.

Do stejného ranku prý patří i zákaz nalít alkohol člověku, který by poté mohl řídit, což obsluha těžko pozná a host pochopitelně na přímou otázku může lhát a říci, že se řídit nechystá. „Chci poukázat ještě na další věc. Celé je to výsledek neomarxistických snah táhnoucích se od počátku 70. let minulého století až do současnoti. Kromě různých zákazů k tomu patří i ochrana některých menšin. Na tohle bychom si měli dát sakra pozor. Je to o způsobu myšlení těch, kdo zakazují. Nejde jim o ochranu zdraví,“ dodal senátor Grulich.

„Mám dva hlavní problémy s protikuřáckým zákonem. Jeden je v rovině, že stát nepřiměřeně zasahuje do soukromého podnikání a říká, jak se lidé mají chovat ve svém vlastním zařízení, tj. restauratérům říká, za jakých podmínek mají provozovat své podniky. Druhou rovinou je, že se z kuřáků dělá lovná zvěř, a to doslova. Nedávno jsem slyšela názor, který se mi zdá pravdivý, že kuřáci jsou nemocní lidé, protože mají určitou závislost. A my se vlastně k nemocným lidem chováme způsobem, že je dehonestujeme, vyháníme na ulice, kde budou paradoxně na očích dětem, které má tento zákon chránit. Všechno se to děje pod rouškou konání dobra a podle mě je to cesta do pekel. Takhle nám mohou zakázat i tučná jídla, sladké nápoje atd. Stát se chová pokrytecky. Ať zakáže kouření a tabák absolutně, ale to stát neudělá, protože z toho má ročně 80 miliard korun ve spotřební dani,“ sdělila ParlamentnímListům.cz senátorka Daniela Filipiová z ODS.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…