Už to začíná připomínat... Od Pirátů nám popsali fungování vlády. Smrtící

24.05.2022 4:40 | Komentář

Uvnitř Pirátské strany je dusno kvůli pádu preferencí i kvůli záměrnému ignorování jejich ministerské práce mezi zbytkem vládní koalice. Mezi straníky se o tom hojně debatuje a ParlamentníListy.cz zjišťovaly aktuální nálady. „Použijí nás a odhodí na smetiště,“ svěřil se PL zakládající člen Pirátů s tím, že straně reálně hrozí pád do zapomnění a v příštích volbách výsledek pod pět procent. Situace prý připomíná minulou vládu a pozici ČSSD, jejíž ministři pracovali, přesto s nimi voliči zametli.

Už to začíná připomínat... Od Pirátů nám popsali fungování vlády. Smrtící
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pirátský hlouček

Neviditelní Piráti? Po bezmála půlročním fungování kabinetu Petra Fialy (ODS) se tento názor nejen uvnitř samotné Pirátské strany ozývá stále častěji. Jak se ukazuje, nespokojenost bublá na povrch hlavně uvnitř strany. Mnozí členové jsou zklamáni z vládního angažmá, které dříve hodně viditelným Pirátům nic nepřináší. 

Zhruba před rokem vyšel předvolební průzkum, který přisuzoval koalici Pirátů a hnutí STAN 30 % a volební vítězství. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se už viděl v premiérském křesle a dokonce se pod dojmem budoucího vítězství ve volbách jel představit do Bruselu.

Následoval pozvolný pád na druhé či třetí místo a výsledkem bylo 15,62 % pro koalici Pirátů a STANu s tím, že Starostové své pirátské kolegy naprosto převálcovali pomocí kroužkování na kandidátkách a Piráti z původních 22 poslanců v minulém volebním období skončili s pouhými čtyřmi poslanci. Přesto nakonec ve vládě „utrhli“ tři ministerská křesla a post místopředsedy Sněmovny.

Zbytek stran vládní pětikoalice pirátskou neviditelnost z pochopitelných důvodů spíše vítá, byť o tom nikdo veřejně pod rouškou vzájemné kooperace nemluví. Starostové a nezávislí jsou po vlně vlastních skandálů rádi, že v rámci současné situace patří k nejviditelnějším vládním tvářím ministr vnitra a šéf hnutí Vít Rakušan. Důvodem je hlavně situace kolem ukrajinské války a příliv uprchlíků. 

Část Pirátů to nese dost těžce, hlavně proto, že sami mají svého „koně“ v křesle ministra zahraničí, ale až na výjimky o něm není prakticky slyšet. Více o tom naší redakci řekl jeden za zakládajících členů Pirátů, kterého PL dlouhodobě znají.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Eurokomisař

Pořád se tu mluví o eurokomisaři. Mě by zajímalo, v čem je pro nás lidi tato funkce důležitá? A jestli je, proč se diskutuje o tom, kdo jej nominuje víc, než o tom, kdo bude nominovaný? Fakt si myslíte, že nezkušená Nerudová je dobrá volba? Proč třeba nenominujete nějakého nestranného kandidáta, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

22:02 ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

Vládní ani opoziční tábor ve volbách neposílily. S takovým hodnocením přispěchal pár dnů po volbách …