HZS ČR: Na Pražském hradě bylo uděleno prestižní ocenění Hasič roku 2023

15.04.2024 10:05 | Tisková zpráva

Slavnostní vyhlášení výsledků 15. ročníku ankety Hasič roku se uskutečnilo ve čtvrtek 11. dubna 2024 ve Španělském sále Pražského hradu. Profesionální hasiči si ocenění za své výkony přebrali v přítomnosti 1. místopředsedy vlády ČR a ministra vnitra Mgr. Víta Rakušana, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR, genpor. Ing. Vladimíra Vlčka, Ph.D., MBA, a dalších významných hostů.

HZS ČR: Na Pražském hradě bylo uděleno prestižní ocenění Hasič roku 2023
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Anketu Hasič roku vyhlašuje ministr vnitra od roku 2009. Ocenění za práci a úspěchy profesionálních hasičů, zaměstnanců Hasičského záchranného sboru a hasičských týmů bylo v letošním 15. ročníku uděleno v celkem 6 kategoriích. Odborná porota vybírala z celkem 72 nominací, které mimo jiné reflektovaly několik zásadních domácích i světových událostí roku 2023. Například katastrofické přírodní požáry v Řecku, zemětřesení v Turecku, nebo náročný zásah u hromadné nehody autobusů na D2.

Mezi nominovanými byl mimo jiné i kolektiv poskytující náročnou psychologickou intervenci po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, anebo týmy, které se podílely na znovuotevření studijního oboru požární ochrana na SOŠ PO a VOŠ PO či v Jihomoravském kraji zřídily informační a asistenční centrum první pomoci při řešení mimořádných událostí a krizových situací s velkým počtem zraněných. Slavnostním večerem provázela moderátorka Jana Peroutková.

Hasič roku: Nejvyšší ocenění získal por. Bc. Miloslav Burián z HZS hl. m. Prahy za zásah, který vykonal v době svého osobního volna. Během vyjížďky na motocyklu si všiml vážné nehody autobusu s osobním automobilem. Vyprostil a resuscitoval těžce zraněnou řidičku až do příjezdu jednotek IZS.

Zásah roku: V této kategorii byl oceněn těžký USAR tým, který zasahoval v únoru 2023 při zemětřesení v Turecku. Tento tým byl složený ze segmentů HZS Moravskoslezského kraje a HZS hl. m. Prahy, kynologů se psy a lékařů. Na vyhledávání a vyprošťování osob v sutinách pracoval téměř nepřetržitě po dobu 10 dní. 

Projekt roku: Cenu za první místo získal projekt péče o zdraví zasahujících hasičů HZS Středočeského kraje. Ten upozorňuje na rizika kontaktu hasičů s nebezpečnými látkami a snaží se chránit zdraví a životy zasahujících příslušníků. 

Kolektiv roku: Vítězové této kategorie v loňském roce připravili povinnou rekvalifikaci českého USAR týmu, který obhájil nejvyšší úroveň připravenosti na zásah kdekoli ve světě. Připravené cvičení musí splnit standardy a požadované body metodiky dozorujících mezinárodních organizací a kompletně nasimulovat všechny činnosti USAR týmu.

Vedoucí roku: Ocenění získal plk. Ing. Jiří Němčík, MBA z HZS Moravskoslezského kraje. V současnosti je náměstkem pro IZS a operační řízení, a tím i krajským řídícím důstojníkem, a zároveň velí speciálním odřadům USAR a WASAR.

Zaměstnanec roku: Zaměstnankyní roku 2023 byla vyhlášena Bc. Miroslava Vymětalová, která je v současnosti nejdéle pracujícím zaměstnancem u HZS Zlínského kraje. Během své 41leté kariéry se podílela na řešení mnoha zásadních krizových událostí a u dalších pomáhala s finanční administrací.

„Vybrat vítěze v letošním ročníku ankety Hasič roku bylo mimořádně náročné. Všichni hasiči, ať už profesionální tak ti dobrovolní, totiž dlouhodobě a stabilně vždy znovu a znovu prokazují nejen obrovské nasazení a odhodlání skutečně pomáhat lidem, ale také nezlomného ducha, kterého já si velice vážím,“ řekl generální ředitel HZS ČR, genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NKÚ: Zastarávající infrastruktura základních registrů není obměněna, bezodstávkový provoz stále chybí

10:17 NKÚ: Zastarávající infrastruktura základních registrů není obměněna, bezodstávkový provoz stále chybí

Systém základních registrů nesplňuje zvyšující se požadavky na úroveň digitalizace veřejné správy. M…