Heger: Mám hodně práce ve zdravotnictví. Nechci kandidovat na předsedu TOP 09

20.01.2013 12:30

Velmi uhlazeně se vyjádřil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) k tomu, jak si počíná Karel Schwarzenberg v prezidentské kampani. Otázku Benešových dekretů, která je nyní díky nedávným vyjádřením Schwarzenberga velmi žhavá, totiž vynechal a spíše se soustředil na fakta, týkající se toho, kdo Schwarzenberga vymění v postu ministra zahraničí, ale i v postu předsedy TOP 09.

 Heger: Mám hodně práce ve zdravotnictví. Nechci kandidovat na předsedu TOP 09
Foto: repro Prima
Popisek: Leoš Heger v Partii na Primě

To, že by ale on sám chtěl na sjezdu TOP 09 kandidovat na předsedu, zavrhnul.

Ani nedělní Partie s Janem Punčochářem na Prima family se nevyhnula přímé volbě prezidenta. Již za týden bude totiž Česko vědět, kdo vystřídá v postu na Pražském hradě Václava Klause. Bude to Miloš Zeman, či právě šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg?

„Výkony těchto dvou kandidátů a celá kampaň jsou na velmi vysoké úrovni, obecně celá režie kampaní je dobrá, kandidáti jsou velmi zdatní a přispívá to k dobré atmosféře. Ta se dá přirovnat k prezidentským volbám v USA,“ řekl na úvod ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Charakterizoval oba finalisty v klání o Hrad

Podle něj má Miloš Zeman má velké exekutivní zkušenosti. „Je výřečný, pohotový,“ sdělil k jeho osobě ministr. Naopak Schwarzenberg podle něj vnáší do společnosti „havlovskou tradici“.

„Je to muž, který je morálně integrální, má za sebou historii, za níž se nemusí stydět. Tahle země potřebuje vystoupení z dvacetileté éry hádavého a rozvášněného národa, což by on dokázal, neboť má v názorech, kam by naše země měla směřovat, jasno. On totiž dokáže lidi spojovat,“ zmínil dále Heger k osobě ministra zahraničí.

Kdo přijde za knížete?

Moderátora Punčocháře ale zajímalo – pokud se Schwarzenberg opravdu stane prezidentem – kdo jej vystřídá v postu ministra zahraničí a hlavně v postu předsedy TOP 09.

„Máme před volebním sjezdem a bylo by tak předčasné tuto otázku otevírat. Já ale považuji za vrchol mé stranické práce to, že mne TOP 09 nominovala na ministra zdravotnictví. To je funkce velice náročná,“ vyvrátil pak Heger možnost, že by se právě on ucházel o nejvyšší stranickou židli.

„Všichni se soustředíme na to, aby Karel Schwarzenberg vyhrál. Samozřejmě, že i o této variantě uvažujeme, máme nějaké scénáře, a ty by byly řešitelné velmi dobře,“ odvětil pak ministr i na to, zda má "topka" jasno v tom, koho by nominovala do resortu zahraničí. „Dá se ale předpokládat, ža na sjezdu diskuse k tomu budou velké a nelze predikovat, který názor převáží,“ zmínil Heger a ubezpečil, že by strana nedělala žádné veletoče, ale právě do sjezdu by TOP 09 vedl stranický místopředseda Miroslav Kalousek.

„Téměř každou chvíli se hlasuje o nedůvěře a není to právě atmosféra, která by přispívala ke klidu,“ vysvětlil ministr k tomu, proč nyní strana neříká veřejně žádná jména Schwarzenbergových nástupců.

Vyústilo to prostě odchodem ze sněmovny

Heger nakonec připustil, že zvláště po čtvrtečním hlasování o nedůvěře vládě, kterou vyvolala ČSSD kvůli novoroční amnestii Václava Klause, nastal ve straně „určitý střet názorů“, který gradoval pak zejména uvnitř koalice.

„Karel Schwarzenberg a také Petr Gazdík vyjádřili jasný nesouhlas s formou přípravy amnestií ze strany Václava Klause," řekl k tomu ministr s tím, že právě u Schwarzenberga tato věc vyústila tím, že odešel ze sněmovny a o nedůvěře vládě tak nehlasoval.

„Vláda má rozdělány spousty aktivit a chtěla by je dodělat do konce. Jenže tady se udělala celá řada nepopulárních věcí,“ komentoval pak Heger postoj ministra zahraničí. „Bylo to od něj velkorysé gesto odpovídající jeho činnosti na vládě,“ podotkl k jeho čtvrtečnímu odchodu ze sálu sněmovny.

Podle něj nyní Schwarzenberg stojí „mimo stranickou politiku“ a samozřejmě v případě výhry počítá s tím, že se ze svých funkcí vyjme. Nyní má prý období dvou týdnů, kdy zvláště svou činnost ministra zahraničí utlumil. „Prázdniny ale tomu nechce říkat, ovšem samozřejmě podnik, který je dobře veden, tak se na chvíli bez vůdce obejde,“ dodal Heger.

Kuřáky z hospod ven?

Poté se oba hosté věnovali tématu, zda je možné úplně vyhnat kuřáky z hospod a restaurací. Jeho návrh k tomu už míří dokonce i na vládu, jenže se proti návrhu bouří hostinští i politici. Ministr zdravotnictví je také přesvědčen o tom, že pivo musí být v restauracích dražší než voda.

„Je známo již padesát let, že kouření nepřispívá ke zdraví národa,“ argumentoval ministr na obhajobu své aktivity a mezi prvními onemocněními, které má na svědomí právě kouření, pak jmenoval karcinom plic. „Ale to není to první. My nechceme bojovat proti podnikatelům v pohostinství, jenže pravdou je, že se zvýšil počet dětí do 13 let, kteří kouří,“ podotkl.

„Vy byste snad chtěl, aby vaše dítě kouřilo?“ otázal se pak druhého hosta, kterým byl předseda asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „Z hlediska podnikání vyhnat kuřáky z restaurací, to je to nejhorší,“ atakoval návrhy ministra ale Stárek.

„Že kuřáky vysuneme ven před restaurace, tak to není zrovna ten správný krok. Restaurace by se asi hromadně nezavíraly, ale je faktem, že každý rok se zavírá pět procent restaurací,“ řekl dále Stárek.

Heger ovšem namítl, že bude si možné vybrat, v jakém režimu budou moci být restaurace provozovány, což je i nyní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…