Antikoncepce chrání, ale někdy i obtěžuje

25.06.2011 0:00

Antikoncepce se stala v současnosti samozřejmou záležitostí pro všechny věkové kategorie žen v reprodukčním věku.

Antikoncepce chrání, ale někdy i obtěžuje
Foto:
Popisek:

Doba, kdy antikoncepce byla takříkajíc v plenkách a vůbec nebylo samozřejmé ji užívat je nenávratně pryč. I když to, i přes tento pokrok, stále není všude samozřejmé, moderní žena si může sama zvolit, kdy chce počít dítě a věda jí nabízí účinné prostředky, které jí umožní prožívat se svým partnerem kvalitní sexuální život bez obav z nežádoucího otěhotnění.

Přestože ženy mají na výběr ze široké škály antikoncepčních prostředků, ne každý je vhodný pro každou ženu. Právě proto jsou odborníci proti tomu, aby byla antikoncepce prodávána volně bez lékařského předpisu, možná dokonce u benzinové pumpy. Není to totiž prostředek bez rizika. Pravidlené lékařské prohlídky a odborné vyšetření jsou k jeho předepsání nutné a  mohou zabránit mnohým, i hodně závažným komplikacím při používání antikoncepce.

K těm nejzávažnějším patří zvýšené riziko embolie a riziko ischemické CMP u kuřaček  a žen trpících hypertenzí. Tyto přípravky obsahují totiž vysokou hladinu esterogenů, které mohou být ve spojení s rizikovými faktory i příčinou úmrtí.

Méně závažnými komplikacemi při užívání antikoncepce jsou problémy připomínající těhotenství - nevolnost a bolesti hlavy, změny nálad, problémy s menstruací.

Pokud se při užívání antikoncepce vyskytnou jakékoliv potíže nebo vedlejší účinky, je nutno se ihned obrátit na lékaře, který jednak provede vyšetření, které především vyloučí jiné příčiny těchto stavů a jednak nám doporučí jiný druh přípravku, který nás bude chránit a bude nám lépe vyhovovat.

Časově hodně vytíženým ženám, kterých v naší společnosti přibývá  také nevyhovují antikoncepční přípravky, které se musí užívat pravidelně v určitých časováých intervalech. I tento problém se dá po poradě s lékařem vyřešit k všeobecné spokojenosti tak, aby žena byla v bezpečí před nežádoucím otěhotněním a sama si zvolila ten nejvhodnější čas, kdy bude připravena přivést na svět zdravé dítě.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…