Antikoncepční pilulky slaví 50 let na světě

10.05.2010 12:58

Myšlenka, že hormony mohou zmást ženské tělo a zastavit tak ovulaci, se zrodila už začátkem 20. století. Teprve až mnohaleté testování ale dovolilo hormonální antikoncepční preparát uvést na trh.

Antikoncepční pilulky slaví 50 let na světě
Foto:
Popisek:

Myšlenka, že hormony mohou zmást ženské tělo a zastavit tak ovulaci, se zrodila už začátkem 20. století. Teprve až mnohaleté testování ale dovolilo hormonální antikoncepční preparát uvést na trh. Výrobce prvních antikoncepčních pilulek Enovid, firma Searle, dostal v USA povolení k jejich prodeji před 50 lety, 11. května 1960; informace o chystaném schválení se objevily na veřejnosti již o několik dní dříve.
   
V první fázi měl nový preparát ještě řadu nepříznivých vedlejších účinků, které ale další výzkum a vývoj postupně téměř zcela odboural. Dnes tak podle odborníků již jednoznačně převažují výhody hormonální antikoncepce. Kromě značného snížení počtu potratů jde zejména o její příznivé zdravotní účinky, ať již je to odbourání premenstruačního syndromu či snížení rizika rakoviny dělohy, vaječníků a tlustého střeva. Rizika však stále existují zejména pro silné kuřačky či ženy s kardiovaskulárními nemocemi či chorobami jater.
   
Za "otce" hormonální antikoncepce bývá považován rakouský lékař Ludwig Haberlandt, u zrodu první hormonální pilulky Enovid stáli v polovině 50. letech zdravotní sestra Margaret Sangerová a tři vědci Gregory Pincus, Min Chang a John Rock. V Evropě se první pilulka objevila v Německu v roce 1961 a o čtyři roky později i v tehdejším Československu.
   
Dnes má hormonální antikoncepce kromě tablet i formu injekcí, podkožních implantátů či náplastí. Existují také hormonální nitroděložní tělíska a v poslední době se vědci snaží vyvinout podobnou pilulku i pro muže.

(an, ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …