Bártovy zápisky z cest: V Chánově platí jiná pravidla, jsou tu vyhořelé byty

19.01.2012 20:14

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta přichází poslední dobou na chuť Facebooku, který coby volební manažer sněmovních voleb nepoužíval. Stále častěji bombarduje svoji zeď dojmy nabytými z pracovních cest. Proslavené Zápisky z cest prezidenta republiky Václava Klause tak získávají zdatnou konkurenci.

Bártovy zápisky z cest: V Chánově platí jiná pravidla, jsou tu vyhořelé byty
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta ve svém bytě na pražském Klárově

Bárta byl tuto středu na návštěvě sídliště Chánov a soudě podle zápisků se tak stalo poprvé. „Chánov je symbolem otázky nepřizpůsobivých, především romských, spoluobčanů. Paneláky bez oken, vyhořelé byty na první pohled říkají, že zde platí jiná pravidla než jinde. Radost jsem však našel v místním kulturním domě, děti zde mohou chodit tančit, pokud mají dobré známky ve škole, takže je mezi tančením vidět i výuka matematiky. Úctyhodná je však především práce na rekvalifikačních kurzech 300 ...proškolených Romů, z nichž více než 80 našlo následně práci především ve stavebnictví. Proto je situace v Chánově mnohem dále, než například situace ve Šluknově. Ředitel Martin Nebesař Domu romské kultury mě i mé kolegy vybavil řadou nápadů a připomínek nejen pro naše ministerstvo školství. Tyto pečlivě předám našim ministrům,“ píše Bárta.

Zajímavé je srovnání s poslancem Jaroslavem Škárkou, který před volbami líčil svou janovskou anabázi na svých internetových stránkách. "Z prohlédnutých čtyř bytů jsem si nakonec vybral ten nejméně zdevastovaný, který měl alespoň linolea na podlaze, všechna okna, nějaké dveře a překvapivě tekla i voda. Díry ve zdi i jiné „maličkosti" neřeším. Elektrika je samozřejmě odpojená a před nastěhováním jsem musel byt nechat důkladně uklidit a vydezinfikovat," píše o svém janovském pobytu Škárka.

Zastavil se v dětském domově

Bárta při své cestě navštívil také dětský domov. "Právě jsem byl na obědě s místostarostou a poslancem VV Davidem Kádnerem. Co je na tom tak zvláštního, že o tom píšu? Například to, že jsem vůbec prvně obědval v dětském domově. Díky Davidovi konkrétně ve Svaté Kateřině v Ústeckém kraji. Zdejší tety, jak se říká paním vychovatelkám, si zaslouží velké poděkování za úsměv na tvářích všech dětí, od tříletého klučiny, po osmnáctiletého studenta vysoké školy! Bylo to milé zastavení, po kterém moje výprava pokračuje za Tomášem Jarolímem do Chánova," píše Bárta. Při příležitosti návštěvy prokázal předseda svou štědrost, která se mu však ve vztahu k bývalým poslancům VV Kočí a Škárkovi nevyplatila.

                        

 

Legendární Klaus

Svými zápisky z cest se stal legendou mezi českými politiky prezident Václav Klaus. Naposled referoval o cestě do Saudské Arábie. "Jí se tu všude moc dobře. Princ Mešárí mi říkal, že my v Evropě máme výhodu, protože při zapínání saka se pozná každé kilo navíc, zatímco v jejich hábitech se nepozná ani 10 kilo. Ještě že v Evropě máme ta saka, ale dopínají se stále hůře," napsal Klaus tento čtvrtek v deníku Právo.

O dva dny dříve se podělil se čtenáři o své zážitky z letu. "Je neuvěřitelné – ale to už dobře znám – jak dlouho nad Saúdskou Arábií letíte. Země má rozlohu více než 2,2 miliónů kilometrů čtverečních (nějak nazpaměť nevím, kolik jich má Evropa bez Ruska a Turecka!), což je asi 70 Českých republik. Obyvatel tu žije 28 miliónů, skoro třetina jsou cizinci. Rijád má přes 4 milióny obyvatel. Těšil jsem se na teplo, ale ani to už není to, co to bývalo. Dnes bylo v Rijádu 18°C a v noci má být jen 8°C. Potřebovalo by to trošku přidat CO2 a Zemi oteplit. Zdá se, že stačí málo, aspoň tak nám to říkají naši věrozvěstové globálního oteplování."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…