Bém na Facebooku: Kvůli debatě se Svobodou mám nečisté svědomí

25.01.2010 10:30

Pražský primátor Pavel Bém se ve svém profilu na Facebooku omluvil za to, jak během nedělní debaty Otázky Václava Moravce na České televizi „vyjel“ na předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu. Trvá ale na tom, že Svoboda mystifikoval diváky.

Bém na Facebooku: Kvůli debatě se Svobodou mám nečisté svědomí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Pražský primátor Pavel Bém se ve svém profilu na Facebooku omluvil za to, jak během nedělní debaty Otázky Václava Moravce na České televizi „vyjel“ na předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu.

„Cyrile, jsi křesťan? Aspoň trošičku se řídíš desaterem? A slíbíš, že tady nebudeš lhát? “ tykal Bém v přímém přenosu Svobodovi, když se střetli nad tím, kolik stál hlavní město projekt „karty Pražana“ OpenCard.

Více k debatě čtětě v článku: Bém: Cyrile, lžeš! Svoboda: Neřvi na mě!


Bém: Jsem emotivní člověk

neděli odpoledne Bém na svou stránku na Facebooku napsal: „Možná Vám píši, protože mám z části i nečisté svědomí. Nicméně jsem emotivní člověk, jako snad každý a mou podrážděnost doufám pochopíte v případě, že Cyril Svoboda mystifikoval ve většině svých tvrzení televizní diváky a mě ty jeho neskutečné fantasmagorie prostě a jednoduše naštvaly.“

Na internetových stránkách Pavla Béma www.pavelbem.cz se přitom žádná reakce na debatu neobjevila.

Nerozmazávat to, dobrá strategie

Sociolog médií Tomáš Trampota z Fakulty sociálních věd UK k této strategii říká: „Přijde mi to jako rozumná věc, z logiky věci má Pavel Bém na Faceboku lidi, se kterými je v intenzivnějším kontaktu a dá se u nich očekávat pochopení. Kdyby reagoval i jinde, mohl by na tu debatu upozornit i lidi, kteří ji neviděli a teď by si ji mohli vyhledat.“

Reakce „přátel“ Pavla Béma na Facebooku jsou smíšené – jeden z nich píše: „… rétorika a chování hodné spíše strany dělnické než demokratické. Je mi jasné, že ad Opencard musíte vařit z vody... ale představte si, že by se Svoboda dnes choval jako vy. Takhle se prezentujete před občany? Vy se chystáte odejít z politiky?“

Další však Béma za to, jak se v debatě zachoval, chválí: „Bylo to perné, vzrušující, velmi živá debata... držel jste se výborně... já osobně bych asi C.S. skočil po krku :-)“. Je ovšem třeba dodat, že tímto komentujícím je Zdeněk Langr, který přispívá na stránky Místního sdružení ODS Praha 6 – Bubeneč, jehož předsedou je právě Pavel Bém.

Čtěte také: Celý internet se baví přepisem hádky Béma a Svobody


Politici si tykají, ale v televizi se k sobě neznají

Mohly by neprofesionální reakce Pavla Béma v televizní debatě odradit některé jeho voliče? Podle Tomáše Trampoty nelze odpovědět jednoznačně. „Pavel Bém vystoupil z role politika. Ti na nás hrají, že spolu nemají interpersonální vazby. Tím, že si s Cyrilem Svobodou tykal, ale ukázal, že je mají. Na druhé straně by jeho ostrá reakce mohla být někomu sympatická. Každý z nás se někdy naštve a ujede mu to," řekl serveru ParlametniListy.cz Trampota.

Reakci Pavla Béma se serveru ParlamentniListy.cz zatím nepodařilo získat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cti

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …