Bitva mezi kuřáky a nekuřáky nemá vítěze

03.03.2011 0:00

Kouření moderní věda už dávno zařadila mezi drogové závislosti. O jeho škodlivosti vědí všichni, ale zkuste přesvědčit kuřáka, aby přestal kouřit.

Bitva mezi kuřáky a nekuřáky nemá vítěze
Foto:
Popisek:

I ti, kteří to dokázali tvrdí, že je to nesmírně těžké a stačí malý podnět, aby se závislost na tabáku vrátila. Stres, rodinné nebo pracovní problémy, posezení s přáteli-kuřáky, dokonce i nuda a nicnedělání.

Největší překážkou v boji proti kouření je asi to, že jeho vliv na naše zdraví se neprojevuje ihned, ale  často až za mnoho let. A to, co člověka bezprostředně neohrožuje, toho se tolik nebojí.

Mezi nejčastější argumenty kuřáků patří to, že kouří hodně lékařů, známých osobností a mnozí kuřáci se tak jako tak dožívají vysokého věku, zatímco i lidé, vyznávající zdravý životní styl umírají předčasně.

Jen málokterý kuřák je schopen přijmout argument, že jeho závislost není jen jeho věcí, neboť ohrožuje i okolí. Upozornění na to, že kouř z jeho cigaretky, na které si právě pochutnává, obtěžuje lidi kolem bere jako omezování své svobody, aniž by si uvědomil, že je to on, kdo omezuje svobodu ostatních.

Většina kuřáků je ochotna přestat kouřit v místnosti, kde jsou děti, ale to je asi tak všechno. Boj mezi kuřáky a nekuřáky se stal už dávno veřejnou záležitostí a bojem se střídavými úspěchy obou stran. Na straně kuřáků stojí zisky tabákového průmyslu, na straně nekuřáků lékaři, vlády, zákony a zdravý rozum.

Tento boj mezi kuřáky  a nekuřáky je plný emocí ale jaké je pravda? Jak jsme již řekli, kouří hodně lékařů a jen těžko můžeme brát vážně doporučení nekouřit od lékaře, kterému čouhá z kapsy krabička cigaret. Kouří členové vlády, kteří schvalují prostředky na prevenci proti kouření. Zákony omezující kouření jsou často úsměvné, neboť rozdělení restaurace na polovinu, kde se může kouřit a polovinu, kde se kouřit nesmí je stejné jako zákaz kouření na autobusových zastávkách, vedle kterých nacházíme hromádky nedopalků. Zatím se tedy zdá, že kuřáci jsou v tomto boji stále vítězi. Je to ovšem vítězství Pyrrhovo.

Neboť jak jinak lze nazvat vítězný pocit, že jsme si, navzdory kosým, vyčítavým pohledům a poznámkám, zapálili další cigaretu, když nás ráno dusí záchvaty kašle, moje novorozené  miminko má nízkou porodní váhu a zdravotní problémy, lékař mi najednou oznámí, že mám rakovinu plic nebo hrtanu a nadějný zaměstnavatel mě odmítne a dá přednost nekuřákovi.

Při kouření se do těla dostává několik set různých chemických látek, které jsou schopny vzájemných a dosud zcela neobjasněných reakcí a ovlivňují činnost lidského organismu. A  ať už jim dokážeme nebo nedokážeme vzdorovat, příjmy z cigaret, které jdou do státní pokladny zdaleka nevyváží výdaje, které nás ročně stojí léčení nemocí, které s kouřením souvisí. Nemusí to být jen rakovina, ale i astma, respirační a kardiovaskulární choroby, častější virózy.

Lidi, kteří prohrají výplatu v automatech nebo ji utratí za tvrdé drogy odsuzují i ti, které měsíčně stojí dnes už tisíce vydané za cigarety. Má to nějakou logiku?

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…