Brýle, čočky nebo operace

07.09.2009 0:00

Nejčastějšími očními vadami jsou refrakční vady. Patří mezi ně dalekozrakost, krátkozrakost a astigmatismus (porucha vidění vyvolaná nesprávným zakřivením rohovky). Co je pro lidské oko nejpohodlnější – brýle, čočky nebo laserová operace? Každá korekce oční vady má své výhody i nevýhody.

Brýle, čočky nebo operace
Foto:
Popisek:

Co je pro lidské oko nejpohodlnější – brýle, čočky nebo laserová operace? Každá korekce oční vady má své výhody i nevýhody.
Brýle jsou jednoduché, snadno se nosí, patří mezi módní doplňky. Ale pěkné brýle mohou být také dosti drahou záležitostí.
Kontaktní čočky výborně korigují oční vadu, umožňují normální zorné pole i prostorové vidění, ale nesnáší je každý. Péče o čočky je také celkem náročná a musí se stále kupovat nové.
Laserová operace u nižších dioptrií výborně odstraní oční vadu, ale za šera může zhoršovat zrakovou ostrost. Cena za zákrok je poměrně vysoká, ale zase jen jednorázová.

Jak se tedy rozhodnout?

Nejčastějšími očními vadami jsou refrakční vady. Patří mezi ně dalekozrakost, krátkozrakost a astigmatismus (porucha vidění vyvolaná nesprávným zakřivením rohovky).
Při dalekozrakosti jsou vhodné brýle nebo kontaktní čočky. U starších lidí je možné při dalekozrakosti volit operaci, při které se lidská čočka nahradí silnější čočkou umělou.
Při krátkozrakosti záleží na velikosti oční vady, ale obecně lze říci, že dobré vidění zajistí brýle, kontaktní čočky i laserová operace. Při oční vadě do 6 dioptrií je laserová operace opravdu bezpečná, u vyšších vad záleží na dalších faktorech.
Astigmatismus lze dobře korigovat brýlemi nebo laserem.

„Krátkozrakost je nejčastější oční vadou,“ upozorňuje MUDr. Karel Sedláček, primář Očního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze a doplňuje: „Jedná se o vrozenou vadu. Nejde tedy vlastně o léčbu, ale o kompenzaci refrakční vady.“
 

Na laserovou operaci rohovky ve dvaceti letech

…. ale často později, aby se vada nevrátila. Hranicí pro laserovou operaci rohovky je stabilizace oční vady. Pokud se dioptrie rok nemění, což bývá kolem dvaceti let věku, je možné začít uvažovat o operaci.
„Čím dříve se pacient rozhodne pro operaci, tím déle si užije život bez brýlí, tedy období, než začne potřebovat brýle na čtení. A potřeba brýlí na čtení se objevuje nejčastěji u 40 až 50letých,“ informuje primář Sedláček z Fakultní Thomayerovy nemocnice.
Laserová operace rohovky je ideální pro krátkozrakost nižšího stupně a některé typy astigmatismu. U dalekozrakosti nebývá zraková funkce po operaci rohovky za šera srovnatelně dobrá.

Mezi další oční operace patří operace čiré čočky – čočka se odstraní a nahradí se nitrooční čočkou s optimálními dioptriemi. Existují také nitrooční čočky multifokální, které umožní i čtení na blízko.
MUDr. Sedláček k tomu však dodává: „Nevýhodou této operace je vysoká cena a riziko, které s sebou nese každý nitrooční zákrok.“


Jak souvisí stárnutí se zhoršováním zraku?

S přibývajícím věkem přichází ztráta akomodace – to jest schopnosti zaostřit do blízka. Jedná se tedy o stav, který nás nutí nosit brýle například na čtení nebo na práci na počítači. Dioptrie na práci do blízka se pak kombinují i s původní oční vadou.
„Dokonce i člověk, který po laserové operaci vidí skvěle na dálku, potřebuje ve vyšším věku brýle na čtení,“ konstatuje MUDr. Sedláček.


Co by vás ještě mohlo o očích zajímat:

  • Dalekozrakost je oční vada, při které se paprsky světla usměrněné čočkou sbíhají až za sítnicí, a na sítnici tedy nevzniká ostrý obraz. Jejím projevem je špatná zraková ostrost postiženého na blízko umístěné předměty.
  • Krátkozrakost je oční vada, při které se paprsky světla usměrněné čočkou sbíhají již před sítnicí, a na sítnici tedy nevzniká ostrý obraz. Jejím projevem je špatná zraková ostrost postiženého do dálky.
  • Síla brýlí závisí především na nárocích klienta. Často se předepisují i brýle s 1 dioptrie lidem, kteří potřebují a chtějí opravdu ostře vidět.
  • Kontaktní čočky se vyrábí běžně od -12 do +6 dioptrií, ale je možné objednat i čočky silnější než 20 dioptrií.
  • Oči ochraňují před nežádoucími vlivy dva pigmenty - lutein a zeaxantin. Při péči o oči je potřeba věnovat zvláštní pozornost výživě a vyhledávat potraviny, kde se lutein a zeaxantin jako přirozené barvivo vyskytují. Mezi takové potraviny patří třeba papriky, borůvky, mango nebo listová zelenina.
  • Oční tkáň a oční buňky potřebují ke své funkci také vitaminy A, C, E a minerály selen a zinek.
  • Oči mohou ohrozit také úrazy, ale i kouření, alkohol, obezita, vysoký krevní tlak a sluneční záření. Oči potřebují chránit zejména od středního věku, kdy se zvyšují rizika některých onemocnění.
  • Mezi barvou očí a očními vadami nebyla prozatím prokázána žádná souvislost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …