ČSSD počítá, jakou spoušť způsobí Paroubkův odchod

02.09.2011 6:28

Tomu, že Jiří Paroubek zůstanec členem ČSSD, už skoro nikdo nevěří. Na plno to však na druhou stranu žádný z šéfů strany nechce říct. A tak se zatím spíš spekuluje o tom, kolik by expředseda ČSSD odnesl hlasů. To zatím nikdo neví, ale tříštění levice by jistě nikdo nevítal. Například místopředseda strany Jiří Dienstbier odhadl, že Paroubek může ČSSD odnést jedno až dvě procenta voličů.

ČSSD počítá, jakou spoušť způsobí Paroubkův odchod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Odchod Paroubka podle Dienstbiera není žádná velká hrozba. „Ale je to určitě nepříjemnost, pokud bývalý předseda strany odchází posilovat nějakou jinou konkurenční stranu," prohlásil v rozhovoru pro Instinkt Dienstbier.

Voliči ČSSD nevolí národní socialisty

„Já nevím, co říct. Jirku ze strany nikdo nevyhání a nemyslím, že by jeho odchod byl nějakým velkým zásahem do budoucnosti ČSSD. Voliči národních socialistů jsou jinou skupinou než voliči ČSSD," říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Optimistou je Lubomír Zaorálek. „Přál bych si, aby Jiří nikam neodcházel a věřím, že si to ještě rozmyslí."

„Tak to je asi jediný, kdo tomu ještě věří, o odchodu Paroubka do ČSNS 2005 nemůže už snad nikdo pochybovat," ujistil ParlamentníListy.cz zdroj blízký vedení ČSSD.

O tom, kolik hlasů by Paroubek a jeho nová strana mohli získat, vůbec nehodlá mluvit poslanec ČSSD a bývalý ministr průmyslu Milan Urban. „Nemá vůbec smysl spekulovat o volebním výsledku strany, která neexistuje."

Sám Paroubek, který se vrací v sobotu s rodinou z dovolené, se zatím jasně nevyjádřil, ale vše nasvědčuje tomu, že je se stranou ČSNS 2005 v úzkém kontaktu. „Vyjádřím se v blízké době, počkejte ještě," řekl Paroubek redakci a vyjmenoval, co se mu na současné ČSSD nelíbí.

„Myslím, že v zájmu ČSSD je, aby Jiří Paroubek neodcházel a nezakládal jiný, konkurenční projekt. S podobným projektem, který je spojený s Milošem Zemanem, už máme zkušenosti. Neslouží to k ničemu jinému než k naplnění ambicí předsedy, získá to pár procent hlasů ve volbách, které pak chybějí sociální demokracii," řekl ParlamentímListům.cz předseda ČSSD Sobotka.


ČSSD sešla z cesty

Paroubek se netají tím, že se mu nelíbí, jakým směrem se ČSSD v poslední době vydala, prý sešla z původní cesty. „Vedení musí zaručit pokračování praxe presumpce viny dle stanov ČSSD a zajistit nesmlouvavý přístup ke korupčníkům a nevysvětlitelně nabytým majetkům, příkladem je třeba moravskoslezský hejtman (Jaroslav) Palas. Musí se postavit otevřeně a tvrdě proti výrokům velebícím hromadné vrahy, tady mám na mysli Foldynu v případě Mladiče a také proti všem dožadujícím se omluvy sudetským Němcům. Také by muselo dojít k přeregistraci členů v Ústeckém kraji, kde je 300 až 400 černých duší, možná i více. Bez nich by ztratili svou politickou pozici Houska a Fišera a těžko by se s tím smiřoval na ně navázaný Hašek," řekl Paroubek nedávno pro ParlamentníListy.cz.

„Pokud se Paroubek na podzim rozhodne do ČSNS vstoupit, mohl by za ni kandidovat už příští rok. Přemýšlí o pozici hejtmana v Ústeckém kraji. "Logická volba, jak si životaschopnost našeho spojení vyzkoušet, by byl ústecký region. Jednak tam má Paroubek dobrou pozici, jednak je tam dost sociálních demokratů, kteří by se k nám mohli přidat," řekl šéf ČSNS Karel Janko. Ten také sdělil, že Jiří Paroubek připomínkoval program ČSNS2005 a některé věci se musely trochu měnit. To jasně hovoří o tom, že ke straně už má hodně blízko.

Související:


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …