Čerstvé šťávy detoxikují organismus a zároveň navrátí tělu přirozenou rovnováhu

17.12.2015 0:00

Cítíte se o Vánocích přejedení bramborového salátu a cukroví, letargičtí a bez energie? Chtěli byste už konečně udělat něco s nadváhou, špatným zažíváním a celkovou únavou organismu?

Čerstvé šťávy detoxikují organismus a zároveň navrátí tělu přirozenou rovnováhu
Foto: dodavatel TZ
Popisek: ovoce

V tom případě je na čase, abyste zrevidovali svůj jídelníček a zařadili do něj čerstvé ovoce, zeleninu a stravu bohatou na vitamíny, minerály a fytoživiny. Namítnete, že doma nemáte odšťavňovač, anebo se vám jednoduše do přípravy nechce? Jednoduchým řešením jsou pro vás potom zastudena lisované šťávy značky RawDeli.   

Povánoční detoxikace

Lidský organismus je během vánočních svátků vystaven spoustě pokušení a relativně nezdravých věcí. Není tedy divu, že bývá začátkem roku značně vyčerpaný a zanesený. Pravidelná detoxikace mu poskytuje příležitost k tomu, aby se opět správně nastavil a byl schopen se sám bránit škodlivým účinkům okolního prostředí. „Jednoduchým způsobem, jak tělu pomoci, je zařadit do jídelníčku očistné šťávy. Ovoce a zelenina jsou totiž nejzdravější, když se konzumují čerstvé a syrové. Pročišťování jako součást vyváženého a zdravého životního stylu je pro lidské tělo velice prospěšné, “ vysvětluje nutriční specialistka Pavla Tomášková. Kombinovat šťávy ovocné a zeleninové lze podle chuti a především vnitřního nastavení každého z nás. „Ovoce na rozdíl od zeleniny přirozeně obsahuje daleko více přírodních cukrů. Pokud si tedy chceme zachovat optimální hmotnost, nebo ji dokonce snížit, je třeba mít na paměti doporučení pít ovocné šťávy převážně v první polovině dne a šťávy zeleninové si dopřát spíše odpoledne a večer,“ doplňuje Tomášková.

Toxiny a diety

Mnozí lékaři tvrdí, že pokud je tělo zaneseno toxiny, je pro ně složité zbavit se tuku. Ten si zadržuje jako ochrannou bariéru právě před vlivem toxických látek, které by jej mohly poškodit. Některé studie také poukazují na fakt, že většina diet, které mají přinést požadovaný efekt dlouhodobého úbytku na váze, nefunguje. „Redukční diety představují z nutričního hlediska pouze krátkodobé řešení. Jsou plné omezení, nařizování a zákazů, které mnohdy nemají se zdravím nic společného, ba spíše naopak,“ varuje Tomášková. „Jedině dlouhodobé dodržování správného stravovacího režimu a jídelníčku pomůže udržet si optimální hmotnost. Zároveň také zajistí psychickou i fyzickou harmonii,“ dodává.

Nevyvážený jídelníček, nekvalitní potraviny plné chemických a škodlivých látek plus každodenní stres vytvářejí v lidském těle jedovaté prostředí, které je z biologického hlediska překyseluje. To znamená, že hodnota jeho pH klesá.

Proč je zásaditost těla důležitá

Zdravá lidská krev má mít hodnotu pH 7,4. Pokud nastane její pokles – zpravidla se díky nevyváženému jídelníčku a nezdravému životnímu stylu – dostane tělo do nerovnováhy a podobně jako u toxinů začne své kyselé buňky obalovat tukem. Řada odborníků má za to, že je to právě kyselé prostředí, které je ideální pro vznik nejrůznějších nemocí. Zásadotvorná strava naopak podporuje přirozenou rovnováhu a obranyschopnost lidského těla. Každý si pak sám podle sebe může nastavit, v jakém množství a intenzitě ji bude konzumovat. Čerstvé šťávy mají tu přednost, že vypití tekutiny z jednoho kila ovoce a zeleniny je mnohem jednodušší než konzumace daného množství.

„Výhodou za studena lisovaných raw šťáv je především to, že si zachovávají většinu živin a enzymů nezbytných k jejich vstřebávání. Děje se tak, protože se žádná ze surovin nezahřívá na teplotu vyšší než 42°C,“ popisuje Sabina Doskočilová z vitariánského bistra RawDeli. „Zajímavým faktem je i to, že se do těla vstřebá stejně rychle jako alkohol, takže přináší téměř okamžitý povzbudivý účinek. Člověk si je dle chuti může zařadit do stravy během dne, anebo vyzkoušet několikadenní detox, kdy pije jen čerstvé šťávy. Během detoxu se příjemně zharmonizuje mysl, uzdraví trávicí ústrojí, člověk se cítí lehčí, svěžejší a dochází k celkové regeneraci organizmu. Mizí i takové neduhy, jako jsou například zácpa či únava. Jedná se o celkový restart, a proto bychom měli během delšího očistného režimu být ideálně v klidu, nejlépe na čistém vzduchu a bez stresu," pokračuje.

Ne každý si ale může dovolit detoxikační dovolenou, a tak se snaží značka RawDeli vyjít zákazníkům maximálně vstříc. "V novém roce jsme připravili speciální detoxikační balíčky, které obsahují šťávy na jeden den. Na prodejnách k nim budou k dispozici i informační letáky, v nichž se zákazník může dočíst všechny informace a instrukce,“ uzavírá Doskočilová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …