Chřipková epidemie vrcholí. Raději očkování než vitamíny, a to zejména pokud patříte mezi rizikové skupiny

09.02.2015 13:45 | Zprávy

Přestože se v uplynulých dnech v některých regionech republiky naplno projevila chřipková epidemie a výrazný nárůst nemocných hlásí i jiné evropské země, lidé nejen z rizikových skupin stále podceňují přínos preventivního očkování proti chřipce. Od podzimu se proti ní nechalo naočkovat jen zhruba 614 000 lidí, tedy pouze pět lidí ze sta. V západní Evropě je přitom proti chřipce proočkováno až 30 % populace. Nejohroženější jsou zejména senioři nad 65 let věku, lidé s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, jater nebo diabetici. Očkování se doporučuje také těhotným ženám a všem, kteří často přicházejí do styku s rizikovými skupinami, například lékařům, pracovníkům v sociálních zařízeních nebo příbuzným vážně nemocných pacientů. Očkování lidem v rizikových skupinách plně hradí zdravotní pojišťovny.

Chřipková epidemie vrcholí. Raději očkování než vitamíny, a to zejména pokud patříte mezi rizikové skupiny
Foto:
Popisek:

"Čelíme chřipkové sezóně, která by mohla být mnohem závažnější a vyvolat větší tlak na systémy zdravotní péče, než v posledních několika letech,” uvedl Dr. Marc Sprenger, ředitel Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Počet lidí, kteří onemocněli chřipkou, vzrostl na konci ledna o 122,4 % a v prvním únorovém týdnu    o 94,9 %, Národní referenční laboratoř upozorňuje, že epidemie se rozvíjí směrem k plošnému výskytu. V současnosti připadá v ČR na sto tisíc obyvatel 2213 nemocných (hranice pro epidemii je 1700 nemocných). Nejrychlejší nárůst chřipky od roku 2010 se vyskytl letošní sezónu v Praze (chřipkových onemocnění u dospělých přibylo o víc než 40 %), nejvyšší nárůst nemocných aktuálně hlásí Karlovarský, Jihomoravský, Pardubický a Olomoucký kraj. Plošnou epidemii hlásí již také dvanáct evropských zemí.

V regionech, ve kterých byla vyhlášena chřipková epidemie, musí lidé počítat se souvisejícími komplikacemi. Rostoucí počty nemocných vedou v některých krajích k uzavření mateřských a základních škol, zákazu návštěv ve vybraných domovech důchodců a návštěvy omezují i některá nemocniční oddělení.

Dosud byly v ČR hlášeny téměř tři desítky klinicky závažných případů chřipky, které si vyžádaly intenzivní zdravotní péči. Z nich ve čtyřech případech došlo k úmrtím na následky chřipky a komplikace s ní spojené.

Očkování stále účinnější prevence než jen vitamíny

Od druhé poloviny ledna začíná podle hygieniků období, kdy se chřipkovým epidemiím tradičně daří. V kombinaci s vhodným počasím následně trvá až 8 týdnů. Letošní chřipková sezóna je výjimečná -  od těch předchozích se liší v tom, že chřipkový virus zmutoval a je agresivnější. Účinnost očkování proti chřipce se tedy snížila zhruba o 25 %, nicméně podle epidemiologa prof. MUDr. Romana Prymuly CSc. PhD. je padesátiprocentní účinnost vakcíny stále výrazně vyšší, než účinnost různých vitamínových kombinací.

Zejména lidé z rizikových skupin (senioři nad 65 let věku, lidé s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, jater nebo diabetici, pacienti po odstranění sleziny a po transplantaci krvetvorných buněk, osoby s vrozenou nebo získanou poruchou imunitního systému, s cystickou fibrózou nebo chronickou anémií) by se měli proti chřipce nechat očkovat – a stále ještě mohou.

Komplikace způsobené chřipkou bývají u těchto pacientů totiž velice vážné, ať už se jedná o zhoršení základního onemocnění nebo o další komplikace, jakými může být zánět plic, encefalitida, meningitida nebo bakteriální pneumonie. Vzhledem k vrcholící sezóně chřipky je očkování těmto rizikovým skupinám doporučeno. Náš největší výrobce vakcín má momentálně k dispozici ještě zhruba 80 000 očkovacích dávek. Rizikové skupiny a občané nad 65 let mají očkování včetně aplikace zdarma.

Každoročně se v České republice chřipkou nakazí statisíce obyvatel. Přitom právě vyšší proočkovanost populace může výrazně zpomalit šíření viru chřipky a omezit fatální následky, které sebou toto onemocnění přináší. Jen v ČR chřipce a následným komplikacím ročně podlehne až 2 000 lidí. Bohužel Česká republika stále patří mezi evropské země s nejmenší proočkovaností proti chřipce. Přitom nejefektivnější prevencí proti chřipce je právě očkování. U zdravých dospělých zabrání vakcína vzniku onemocnění v 70 - 90 % a u starších lidí sníží riziko hospitalizace o 30 - 70 % a riziko úmrtí až o 80 %. 

Více informací najdete na www.ockovaniprotichripce.cz.

Věděli jste, že….

·         V minulých letech byl dominantním kmenem chřipky H1N1, letos dominuje kmen H3N2, který zde delší dobu nebyl. Imunitní systém člověka tedy není na nový chřipkový virus zcela připraven. Tento nový virus v posledních měsících zmutoval, je agresivnější a proto i průběhy onemocnění chřipkou jsou letos závažnější, než loni.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…