Dejte si pozor na jedovaté dobroty

12.10.2011 0:00

Kdo by neměl rád dobré jídlo. I když už dnes máme velmi mnoho informací o zdravé výživě, stejně si každý občas rád zahřeší.

Dejte si pozor na jedovaté dobroty
Foto:
Popisek:

Dokonce nemusíme ani hřešit a přesto si můžeme přivodit závažné zdravotní potíže i z toho nejpřírodnějšího jídla. Ne každý, kdo se chce stravovat zdravě umí s příslušnými potravinami správně zacházet. Při nesprávném postupu u sušení  bylin a jejich následném skladování a zpracování mohou být rostliny napadeny plísněmi. Často se tento problém vyskytuje zejména u ořechů, které jsou jinak velmi zdravé.

Někdy si závadné potraviny můžeme  už přinést domů. Před časem se objevil případ, kdy se ženě po požití dětského čaje udělalo špatně. Následně bylo zjištěno, že čaj obsahuje toxická semena, která se do něho dostala při sklizni použitých bylin. Není to ojedinělý případ zvláště v oblastech, kde se byliny pěstují na poli a sklízejí průmyslově.

Někdy záleží i na tom,  ze které oblasti světa použité suroviny pocházejí, protože mohou obsahovat různě vysokou hladinu  účinných látek, které mohou být ve větší koncentraci nebezpečné. Stalo se to například u skořice dovezené z Indonézie, která je méně kvalitní, než stejné koření dovážené ze Srí Lanky.

Toxické látky obsahují také zelené brambory nebo jádra peckovin, jejichž nahořklá chuť je velmi příjemná. Pokud bychom jich ale snědli víc, můžeme ohrozit nejen své zdraví, ale i život. Z detektivek přece známe jed s vůní hořkých mandlí - cyankáli.

Dobroty, které zobeme u televize mají devastující vliv nejen na naši hmotnost. Použité suroviny při výrobě lahodných bramborových lupínků mohou obsahovat jed zvaný akrylamid, který se vyskytuje v namrzlých bramborách. Ten se může vyskytovat ve všech potravinách bohatých na škrob, třeba i v topinkách z křehkého chlěba.

Toxiny obsahuje také  přepálený tuk a to ani nemluvím o známých rakovinotvorných látkách vznikajích při nesprávném postupu při  grilování.

Stalo se módou používat uměle vyrobené potravinové doplňky, zázračné dietní nebo vitamínové přípravky. Právě u těchto produktů občas vypukne aféra, když se zjistí, že výrobek nejen nemá deklarované účinky, ale dokonce ohrožuje lidské zdraví.

Pokud se tedy chceme zdravě stravovat a  žít v souladu s přírodou, musíme nejprve získat určité znalosti o  jejích zákonitostech. Ani přírodě totiž nemůžeme slepě věřit.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…