Někdy si závadné potraviny můžeme už přinést domů. Před časem se objevil případ, kdy se ženě po požití dětského čaje udělalo špatně. Následně bylo zjištěno, že čaj obsahuje toxická semena, která se do něho dostala při sklizni použitých bylin. Není to ojedinělý případ zvláště v oblastech, kde se byliny pěstují na poli a sklízejí průmyslově.
Někdy záleží i na tom, ze které oblasti světa použité suroviny pocházejí, protože mohou obsahovat různě vysokou hladinu účinných látek, které mohou být ve větší koncentraci nebezpečné. Stalo se to například u skořice dovezené z Indonézie, která je méně kvalitní, než stejné koření dovážené ze Srí Lanky.
Toxické látky obsahují také zelené brambory nebo jádra peckovin, jejichž nahořklá chuť je velmi příjemná. Pokud bychom jich ale snědli víc, můžeme ohrozit nejen své zdraví, ale i život. Z detektivek přece známe jed s vůní hořkých mandlí - cyankáli.
Dobroty, které zobeme u televize mají devastující vliv nejen na naši hmotnost. Použité suroviny při výrobě lahodných bramborových lupínků mohou obsahovat jed zvaný akrylamid, který se vyskytuje v namrzlých bramborách. Ten se může vyskytovat ve všech potravinách bohatých na škrob, třeba i v topinkách z křehkého chlěba.
Toxiny obsahuje také přepálený tuk a to ani nemluvím o známých rakovinotvorných látkách vznikajích při nesprávném postupu při grilování.
Stalo se módou používat uměle vyrobené potravinové doplňky, zázračné dietní nebo vitamínové přípravky. Právě u těchto produktů občas vypukne aféra, když se zjistí, že výrobek nejen nemá deklarované účinky, ale dokonce ohrožuje lidské zdraví.
Pokud se tedy chceme zdravě stravovat a žít v souladu s přírodou, musíme nejprve získat určité znalosti o jejích zákonitostech. Ani přírodě totiž nemůžeme slepě věřit.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce