Dítě a jeho první rok života I.

03.03.2010 0:00

Po porodu a v prvním měsíci života děťátka začíná pro něj a jeho maminku vzájemné poznávání a není to tak samozřejmé, jak by se laikům mohlo na první pohled zdát. Děťátko se ještě pomalu vyrovnává se šokem, který prodělalo při porodu a seznamuje se s pro něj úplně novým životním prostředím.

Dítě a jeho první rok života I.
Foto:
Popisek:

Musí samo dýchat plícemi, udržovat si svoji tělesnou teplotu, udržovat si úroveň vlhkosti, potravu přijímat ústy a nestrávené zbytky musí z těla ven. Také se musí naučit spát a bdít a přecházet z klidu do aktivity a z aktivity do klidu.

To jsou velmi krásné chvilky, které by si měli rodiče určitě užít plnými doušky. Většina maminek dovede u dítěte sedět celé hodiny a pozorovat jeho mimiku a pohyby.

Ale i takový malý andílek dovede vyvolat pěkný povyk. Výzkumy ukázaly, že pláč malého dítěte velmi působí na dospělého člověka bez rozdílu pohlaví. Přivolá pomoc, ochranu a všechno k čemu se miminko nemůže samo dopracovat. V prvním měsíci jsou reakce dítěte na sluchové a zrakové podněty ne příliš určité.

Rodiče by od prvních chvil měli na dítě mluvit, protože je velmi dobře vnímá a získává tak podněty pro budoucí komunikaci.

V druhém měsíci už dítě dokonale poznává, kde je doma. Pozná svoje nejbližší členy rodiny. Samozřejmě ví, že u maminky je teploučko, laskavá náruč a hlavně zdroj potravy o niž se stačí jen přihlásit. Přibližně od šesti týdnů se začíná stávat, a to čím dál častěji, že se miminko zadívá na maminčin obličej přesněji do očí a pohledem na nich chvilku vytrvá. Již se tedy na maminku dívá a začíná zaostřovat.

Maminky jsou z toho obyčejně úplně nadšené a chtějí tento zážitek zopakovat. Později dítě zaznamená i ostatní rodinné příslušníky a tak začíná první hra – dívání z očí do očí. Miminka totiž lidské obličeje hrozně přitahují, jsou pro ně zajímavá. Na konci druhého měsíce se objeví první úsměv.

První úsměvy dítěte znamenají velký krok do lidského světa a současně spouští instinktivní chování dospělých vůči dítěti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

16:05 Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti…