Domov musí být pro naše dítě bezpečný

05.09.2010 0:00

Uhlídat pytel blech je mnohem jednodušší, než uhlídat jedno malé dítě. Tuto skutečnost potvrdí každý, kdo děti vychoval, ale i ten, kdo je jen jedinkrát hlídal.

Domov musí být pro naše dítě bezpečný
Foto:
Popisek:

Je neuvěřitelné, jak jsou malé děti čilé, vynalézavé a obratné. Potřebují si ohmatat svět a jejich mozek přímo dychtí po nových poznatcích. Aby tato cesta byla bezpečná, od toho jsme tady my, dospělí.

Statistiky uvádějí, že ale děti nejvíce úrazů utrpí právě doma. Je k tomu tisíce příležitostí a musíme počítat s tím, že dáš drobeček využije všechny. Je tedy třeba být stále ve střehu.

Narodí-li se miminko, rodiče zpravidla počítají s tím, že musí pořídit chrániče na ostré rohy i na sporák, bezpečnostní pojistky do elektrických zásuvek, na dveře, okna i balkon, dvířka na schody a zajistit tím bezpečný pohyb v době, kdy se dítko začne někam posunovat.

To ale zdaleka není všechno a my brzy zjistíme, že k zabránění dětským úrazů je potřeba daleko víc. Ani přesun nebezpečných věcí do výšky nemusí být tím pravým, protože dítě si dokáže poradit i v tomto směru. Stáhnout dolů těžký předmět nebo se dostat ke krabičkám s léký bývá dílem okamžiku.

Většina z nás je zvyklá uchovávat různé chemikálie a čistící prostředky v lahvích po nápojích. Dospělému stačí, aby si na ně nalepil etiketu, ale dítě ji nepřečte a může se z lahve napít, mohou se mu dostat do očí nebo poleptat pokožku. Někdy stačí, když láhev otevře a nadechne se výparů. Rychlá cesta do nemocnice je zde pak více než namístě.

Našim bytům dodávají útulnost různé živé rostliny. Pokud je v rodině dítě, je nutno se dobře informovat, zda nejsou celé nebo jejich části jedovaté. Děti může k rozkousání lákat i zelený list a pokud má rostlina nápadný květ nebo plod, nebezpečí se ještě zvyšuje.

Zodpovědní rodiče jistě doma nekouří, aby dítěti nekazili čistý vzduch. Pokud ovšem ano, nebo se k nám dostaví návštěva, která zákaz nerepektuje, je nutno  mít se na pozoru. Nebezpečná je i nezapálená cigareta, kterou může dítě rozkousat a způsobit si otravu nikotinem a ta zapálená je ještě nebezpečnější. Stejně tak bychom se měli vzdát zapalování svíček a osvěžování vzduchu vonnými olejíčky.

A co ještě? Všechno! Nádoby na okraji stolu a kuchyňské linky, ostré nože volně odložené nebo v nezajištěné zásuvce, sklenice, které se mohou rozbít a dítě pořezat, kabely, které si může dítě omotat kolem krku, elektrické spotřebiče, které se dají snadno zapnout, klíče ponechávané v zámcích,  kutilské nářadí, igelitové sáčky,...................

Zkušeným rodičům je nepodezřelejší ticho, které je jednoznačným signálem nebezpečí. Dítě obvykle něco zaujalo a pokud zjistíme, že jen trhá peníze, maluje naší drahou rtěnkou  po stěně nebo cupuje padesátistránkový projekt, na kterém jsme pracovali celé měsíce, můžeme být rádi, že se mu nic nestalo a přiznat si, že chyba je na naší straně. Trestat dítě nemá v tomto případě smysl., pokud mu ovšem není deset let. Zejména pro nezkušené tatínky, kteří dosud nechávali ležérně povalovat po bytě své věci je to rychlý způsob, jak je naučit své věci uklízet.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…