Fyzioterapie aneb pohyb nám prospívá

27.12.2012 0:00

Otázku zdraví začíná většina z nás řešit až tehdy, když nás začne něco bolet. S prevencí si příliš hlavu nelámeme, my přece všechno zvládáme bez problémů.

Fyzioterapie aneb pohyb nám prospívá
Foto:
Popisek:

Občas nás sice popadne záchvat zdravého života, většinou na Silvestra, když si dáváme spoustu nových předsevzetí, ale vydrží nám to tak do Tří králů  a často  ani to ne. A přitom všichni víme, že to minimum, co bychom pro sebe měli udělat, je dostatek pohybu.

Jaký ale zvolit, aby nám prospěl, bavil nás a neublížil. Pokud se obrátíte na fyzioterapeuty, jistě vám dobře poradí. Jsou to specialisté medicínského oboru, který k léčení a rehabilitaci využívá fyzikálních prostředků jako je pohyb, teplo, voda nebo světlo. Je to vědecky ověřená prevence civilizačních chorob a potíží, jako jsou bolesti zad, bolesti hlavy, stres, svalová nerovnováha, degenerativní změny na páteři, kloubech apod.

Současný způsob života s minimem pohybu je příčinou svalové nerovnováhy a problémů  s páteří. Jen se podívejte na polohu našeho těla, když například sedíme dlouho u počítače. Pokud ovšem dlouhé sezení vyvážíme vhodným pohybem, přispěje to nejen k našemu lepšímu pocitu, ale i k celkovému zpevnění svalů  a kostry a napřímení naší postavy, což bude určitě vypadat lépe, než dosud ohnutá záda a povolené břišní svaly.

Fyzioterapie nám ale pomůže i tehdy, když se už začnou ozývat varovné signály v podobě bolestí zad, svalů  a kloubů. To vše se dá napravit nebo zmírnit léčebným tělocvikem zaměřeným  na odstranění následků úrazů, blokací páteře a žeber, svalového napětí nebo migrén.

Varovné signály těla bychom neměli opomíjet, dokud jsou jen "varovné". Jakmile přerostou ve vážný zdravotní problém, je jejich náprava mnohem složitější a obtížnější. Na prevenci je tedy třeba myslet včas a hlavně si uvědomit, že problémy způsobené nedostatkem pohybu a špatnou polohou těla se netýkají jen starých lidí, ale stále častěji se v ordinacích odborných lékařů setkáváme s lidmi mladými, u kterých bychom takové obtíže nečekali. Upozornění na nutnost zdravého pohybu a odbornou radu fyzioterpeutů je tedy více než namístě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…