Fyzioterapie-cesta k naplnění předsevzetí

02.03.2011 0:00

Vánoce jsou dávno pryč a my si uvědomujeme, jak rychle jsme zapomněli na své předsevzetí, že uděláme něco pro své zdraví a začneme se víc hýbat.

Fyzioterapie-cesta k naplnění předsevzetí
Foto:
Popisek:

V dnešní uspěchané době většinou řešíme otázku zdraví, až když nás začne něco bolet nebo trápit. Jak často myslíme na životosprávu, když nám nic není… jak často cvičíme nebo si jdeme zaběhat či se projít? A přitom nám pohyb tak prospívá! Jak si ale zvolit ten správný, který nám prospěje, zlepší naši kondici a třeba nám i pomůže od nějakého kila.

Zkuste se třeba poradit s fyzioterapeutem. Fyzioterapie je medicínský obor, který využívá fyzikálních prostředků (pohybu, tepla, světla, vody a elektroléčby) k léčbě ortopedických, neurologických onemocnění, pooperačních a poúrazových stavů. Kromě léčebných účelů  splňuje ale  též účel prevence civilizačních neduhů,  jako jsou bolesti zad, bolesti hlavy, stres, svalová nerovnováha, degenerativní změny na páteři, kloubech apod.

Co Vám tedy může fyzioterapie nabídnout? Je-li čistě preventivní, je založena na cvičení, konkrétně na zpevnění ochablých svalů a také svalů hlubokých, na relaxaci svalů přetěžovaných, na nácviku správného stereotypu dýchání, ale i na správném sedu, stoji a chůzi.

Dnešní sedavý způsob života výrazně přispívá k různým svalovým nerovnováhám, k nestabilitě páteře. Sezením u počítače máme hlavu vystrčenou jako pštros, kulatí se nám záda, máme ohnutá ramena, zároveň šíjové svaly jsou v napětí, ale břicho a hýždě naopak máme nezpevněné.

To vše se dá řešit vhodným cvičením, které lze lze doplnit elektroléčbou, která napomáhá uvolnit svalové napětí, působí analgeticky a zvyšuje prokrvení v ošetřované tkáni.  Přispěje k dobrému pocitu z našeho těla a napomůže tomu, že se budeme cítit dobře celkově.  

Odbornou pomoc bychom měli vyhledat, pokud už pociťujeme první bolestné signály našeho přetěžovaného těla.  Fyzioterapie se odvíjí od podrobného kineziologického vyšetření, zohledňuje individuální potíže, prodělané nemoci a úrazy. Většinu z nás trápí blokády páteře a žeber, které lze odstranit mobilizacemi dle prof. Lewita a L. Mojžíšové, napjaté svaly a fascie lze uvolnit měkkými technikami a svalové dysbalance napravit opět léčebným tělocvikem.

Možná se budete divit, ale častou příčinou bolestí zad jsou tak banální příčiny, jako je špatná obuv. I v tomto případě nám fyzioterapeut poradí.

Někdy se nám zdají potíže v podobě bolestivých zad, migrén, bolavých kloubů, ztuhlé páteře apod., zanedbatelné a my dále pokračujeme v dnech bez pohybu, v celodenním sezení u počítače, či v jednostranné dlouhodobé zátěži, kterou nekompenzujeme. Přecházením varovných signálů našeho těla a oddalováním léčby svému tělu ubližujeme. Relativně malé obtíže mohou postupem času přerůst ve vážný zdravotní problém.

Např. neléčené bolesti šíje vedou k bolestem v kříži, následně nás může začít bolet koleno, protože špatně chodíme a nesprávný stereotyp chůze opět zpětně vede k tomu, že nás trápí záda.  Z těchto důvodů se u nás objevují výrůstky na páteři, vyhřezlé plotýnky, artrózy kloubů a další. Ocitáme se v bludném kruhu.

Mysleme tedy na prevenci na prvním místě. Výše popisované nemoci nejsou otázkou pouze starých lidí, naopak, vyskytují se čím dál více u lidí mladšího věku. Proč se denně neprotáhnout, třeba večer u televize, nezacvičit si na míči snadné cviky, a nenavštěvovat pravidelně fyzioterapeuta. Kdo z nás by nechtěl být pružný, krásný, zdravý a ještě se dobře cítit?

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…