I Senát spílá Vondrovi. Porušil prý ústavu vysazením lékařů na Slovensko

15.12.2011 6:52

Senát odhalsoval, že nasazení tří desítek českých armádních lékařů na Slovensku během tamní nedávné zdravotnické krize, bylo v rozporu s Ústavou a tudíž nezákonné. Armádní opatření, teprve dodatečně nazvané vládou cvičení Slovenské zdraví 2011, přitom na vládě navrhl a prosadil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Na případné porušení Ústavy, jakožto nejvyšší zákona České republiky, před časem ve svém článku upozornily jako jedny z prvních i ParlamentníListy.cz.

I Senát spílá Vondrovi. Porušil prý ústavu vysazením lékařů na Slovensko
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Zasedání vlády

Podle Ústavy České republiky, konkrétně čl. 43, je totiž možné nasazení vojáků v zahraničí jen po předchozím souhlasu Parlamentu. A na to v rychlosti, během které vláda zasáhla i přes kritiku tamních lékařských odborářů do vnitřních záležitostí cizí, suverénní země, Vondra i premiér pozapomněli. Své pochybení začali řešit až po upozornění médií a opozicí.

„Tohle nebyl ani případ povodní nebo nějaké větrné smrště, jaká třeba před několika lety postihla Nízké a Vysoké Tatry. Nešlo o žádnou mimořádnou událost nebo přírodní katastrofu, která přišla náhle, bez jakéhokoliv varování. Kdyby byl ministr obrany dobrým taktikem i manažerem, sehnal by si takový souhlas dopředu,“ řekl Parlamentnímlistům.cz politolog Aleš Řehák.

Sledujeme téma Vondra

Samo hlasování bylo značně bouřlivé, senátoři ODS a část klubu TOP 09 a STAN na protest opustili před hlasováním jednací sál. Sama zcela nejednotná koalice to odůvodnila tím, že není v kompetenci Senátu posuzovat ústavnost.

Töpfer se zlobil

Senátor za ODS a herec Tomáš Töpfer situaci okomentoval, že se Senát stává druhou komorou Ústavního soudu. Ještě dál šel ve své kritice ministr obrany Alexandr Vondra, který své i vládní počínání přišel obhajovat do Senátu a nasazení svých podřízených stále nevidí jako protiústavní. „Tohle je prostě odborářská akce v senátním hávu,“ šokoval přítomné Vondra. Nedokázal však už vyvrátit námitky senátorů za ČSSD, proč tedy byli armádní lékaři nasazeni v civilních nemocnicích, navíc shodou okolností právě v těch, na které nejvíce dopadly hromadné odchody nespokojených slovenských lékařů.

Nebylo to jen cvičení

Naopak podle levice, která horní komoru ovládá, nešlo o žádné vojenské cvičení. S tím souhlasí např. hlava Senátu Milan Štěch (ČSSD). Také podle jeho stranického kolegy Jiřího Dienstbiera nebylo žádné cvičení české armády v tomto směru a v tomto termínu plánované a teprve dodatečně bylo vykonstruováno.

Nasazení armádních lékařů tvrdě kritizovali jejich čeští civilní kolegové, i když uznávali, že s ohledem na nebezpečí trestního stíhání jejich vojenští kolegové nemohou své nasazení, byť oznámené v šibeničním termínu, odřeknout. Spěch, ve kterém došlo k dohodě mezi slovenskou a českou vládou, způsobil také nejen napětí v řadě rodin lékařů, vyslaných do mise, ale také na jejich pracovištích. Tam bylo nutné složitě přehazovat jejich služby, které si za ně museli „rozebrat“ jejich kolegové, samozřejmě k jejich „velkému“ nadšení.

Proti vládnímu rozhodnutí vyslat několik desítek českých armádních lékařů z nemocnic a pracovišť v Praze, Brně a Plzni-Líních (další byli v pohotovosti doma) protestovali slovenští odboráři. Podle nichž se česká vláda neměla co míchat do sporů mezi slovenskou vládou a odbory, které akci, směřující k přidání platů slovenským lékařům uspořádaly. Když nakonec došlo k dohodě s vládou Ivety Radičové a lékaři se vrátili do práce, odjeli pak čeští armádní specialisté domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…