Infekce močových cest

12.03.2014 2:18

Infekce močových cest
Foto: shutterstock.com
Popisek: ilustrační foto

Popis:
Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny. Infekce močových cest patří k nejčastějším důvodům, pro které Vám praktický lékař nasadí antibiotika.

Příznaky:
Infekce se projevuje typickými příznaky. Z počátku pociťujete nepříjemné pocity při močení. Pálení, řezání – zvláště při domočování. Někdy se může vyskytnout i lehké začervenání moče. Je to způsobeno přítomností malého množství krve. Ta se do moče dostává podrážděnou a překrvenou sliznicí močového měchýře.
  • Infekce může být provázena zvýšenou teplotou a bolestmi na sponou stydké kosti, tj. v oblasti močového měchýře.
  • Pokud se infekce rozšíří dále cestou močovodu do ledvin, přidá se bolest v bedrech a teplota vzroste.
  • Tento stav je již vážným ohrožením našeho zdraví a vyžaduje často léčbu za pobytu v nemocnici.
Příčiny onemocnění:
  • Příčinou infekce je přítomnost škodlivých bakterií v močových cestách. Nejčastěji bakterie do močových cest pronikají proti proudu moče – močovou trubicí do močového měchýře. Pokud není močový měchýř dostatečně proplachován pravidelným příjmem tekutin, bakterie se v měchýři rychle pomnoží.
  • Odtud je již jen krůček k vážnému zánětu ledvin.
  • V 80 % případů je příčinou močové infekce bakterií Escherichia coli. Tato bakterie je normální součástí naší stolice. Většinou s ní žijeme ve vzájemné shodě.
  • Ona brání naše střevo před pomnožením nebezpečných bakterií, my jí poskytujeme dostatek potravy a vhodné životní prostředí.
  • Přes přísné dodržování hygienických opatření může občas dojít k vycestování bakterie z konečníku přes hráz do močové trubice a tudy dále do močového měchýře. Pokud se bakterie v močovém měchýři dále namnoží, může způsobit zánět močových cest.
  • Moč je za normálních okolností čirá a sterilní – tj. prostá jakýchkoliv bakterií. Pokud se v moči bakterie objeví, nemusí to být ještě spojeno s problémy. Vše záleží na agresivitě, počtu bakterií a naší odolnosti vůči dané infekci.

Léčba:
  • Infekce močových cest může být zjištěna při potížích, bývá však i docela náhodným nálezem Často je prokázána při vyšetřování jiného základního onemocnění nebo při pravidelných lékařských prohlídkách.
  • Bakterie v moči nejsou normálním nálezem, pokud však nepůsobí žádné obtíže a Vy nepatříte do některé z rizikových skupin (těhotná, cukrovkář, atd.), nebývá léčba nutná.
  • Pokud přijdete k lékaři s problémy při močení, budete muset podstoupit několik základních vyšetření. Lékař se Vás nejprve podrobně vyptá na průběh, trvání a charakter Vašich obtíží.
  • Pokud vysloví podezření na zánět močových cest, provede jednoduché vyšetření moče. Z moče je možné získat mnoho důležitých informací – zda jsou přítomny bakterie, je-li přítomen zánět, kolik bakterií v moči je a který lék na ně nejlépe zapůsobí.
  • Průkazu konkrétní bakterie a její citlivosti na antibiotika trvá většinou několik dnů. Léčbu je však třeba zahájit okamžitě. Lékař proto většinou nasazuje antibiotikum tzv. naslepo, tj. proti nejpravděpodobnějšímu původci infekce.
  • Pokud není léčba účinná, může antibiotika po dvou až třech dnech změnit již cíleně podle konkrétních výsledků mikrobiologického rozboru moče.
  • Pokud je podezření na postižení Vašich ledvin – bolesti v bedrech, vysoké teploty, dřívější onemocnění ledvin – provede lékař další nezbytná vyšetření. Správnou funkci Vašich ledvin je možné orientačně zjistit již vyšetřením krve. Ultrazvukové vyšetření umožní prohlédnout ledviny, část močovodů a močový měchýř.
  • Vylučovací funkci ledvin je možné ozřejmit pomocí tzv. vylučovací urografie nebo dynamické scintigrafie. V prvním případě je sledováno vylučování nitrožilně podané kontrastní látky ledvinami na rentgenových snímcích.
  • V druhém případě je do krve podáno nepatrné množství radioaktivní látky, která se přednostně vychytává a vylučuje ledvinami. Z rozmístění látky v těle je pak možné usuzovat na míru postižení struktury i funkce ledviny.
  • Správně vedená léčba nabízí výraznou pomoc, jak rosaceu udržet pod kontrolou a jak zabránit vývoji v pokročilejší stádia. Podstatné je zahájit léčbu a prevenci včas.

Prevence a doporučení:
Správný pitný režim!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…