Internetové obchody nekontrolují prodej alkoholu dětem

27.02.2012 0:00

dTest: Většina tuzemských internetových obchodů nekontroluje, komu prodávají alkoholické nápoje. Láhev alkoholu si tak bez problémů mohou na internetu objednat i děti, přestože to zakazuje zákon.

Internetové obchody nekontrolují prodej alkoholu dětem
Foto:
Popisek:

Vyplývá to z průzkumu spotřebitelského časopisu dTest, který na internetový prodej alkoholu upozornil policii. Nedávná studie přitom ukázala, že v Česku přibývá šestnáctiletých, kteří pravidelně pijí alkohol a opíjejí se.
   
Autor průzkumu a právní poradce časopisu dTest Lukáš Zelený sdělil, že do průzkumu bylo zařazeno 12 internetových obchodů nabízejících alkoholické nápoje, přičemž uspěly pouze dva. "Takto špatné výsledky jsme rozhodně nečekali. Většina obchodů se spokojila s tím, že kupující na dotaz, zda je plnoletý, odpověděl, že ano," uvedl Zelený.
   
Alkohol se tak podle Zeleného může velmi snadno dostat do rukou dětí. Pokud si nechají zásilku zaslat prostřednictvím České pošty či jiným doručovatelem, odpadá podle Zeleného příležitost pro osobní kontrolu věku kupujícího zcela. Zelený upozornil, že zákon takovýto způsob zásilkového prodeje výslovně zakazuje.
   
"V současné době jsme kontaktovali policii ve věci zahájení správního řízení s deseti internetovými obchody pro podezření z porušení zákona na úseku ochrany před alkoholem a jinými návykovými látkami," uvedl Zelený.
   
Jediné dva obchody, které v průzkumu uspěly, využívají vlastní přepravní společnosti a kontrolují věk kupujícího přímo při přebírání zboží. Přehled internetových obchodů, které nabízejí alkohol a byly zařazeny do průzkumu, spotřebitelé najdou na internetové stránce www.dtest.cz/alkohol.
   
Z evropské školní studie o užívání drog dospívajícími ESPAD za rok 2011 vyplývá, že zatímco v roce 1995 se aspoň třikrát za poslední měsíc opilo 14 procent mladých, loni jich byla už pětina. Nejméně šestkrát v posledním měsíci si pivo dala čtvrtina školáků a tvrdý alkohol 15 procent.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

14:52 Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

Kniha "Spiknutí - Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR" od autorské dvojice Luboš Procházka a Rad…