Jaké máme nemoci kůže?

13.01.2014 7:45

Jaké máme nemoci kůže?
Foto:
Popisek:

Akné


Akné je kožní onemocnění způsobené zánětem ve vývodech mazových žláz. Nejedná se však o infekci. Tedy nemůžete akné na někoho přenést nebo někoho jiného nakazit. Avšak Vaše vlastní akné, pokud ji škrábete, neodborně mačkáte nebo jinak manipulujte, se může na kůži rozšířit.
Více >>


Atopický ekzém


Zrušte atopický ekzém, přeje si nejedna maminka po mnoha probdělých nocích, kdy místo spánku konejší své škrábající se dítě. Zrušte atopický ekzém, přeje si totéž dítko, již o něco starší, když se dozví, že mu rodiče nesmí koupit psa a že se stále musí něčím mazat.
Více >>


Bradavice


V dermatologické praxi se setkáváme s častými stesky postižených na neestetické a obtížné kožní projevy - bradavice. Jde tu obvykle o chybnou diagnózu z neznalosti. Nemocní mylně považují za bradavice řadu kožních projevů, které s bradavicemi nemají nic společného.
Více >>


Celulitida


Pojem celulitida zná v dnešní době většina žen. Tímto termínem je označován určitý typ zvrásnění a dolíčkování kůže se vznikem neestetických hrbolkovitých útvarů na stehnech a bocích. Poetičtěji je tento stav popisován jako „pomerančová kůže“, pro podobnost se strukturou kůry pomeranče.
Více >>


Lupénka


Lupénka není nějakou novou civilizační, stresovou chorobou, protože jsou o ní zmínky již ze starověkých civilizací, v egyptských papyrech. Název psoriáza pochází z řečtiny, psora znamená svědění, šupina. V žádném případě není nemoc přenosná, infekční či alergického původu. Je to chronická zánětlivá kožní choroba.
Více >>


Nádory kůže


Kůže tvoří ochranný kryt těla a zároveň je sídlem smyslových orgánů. Má však i řadu funkcí ve výměně látkové, funkce obranné a pravděpodobně i řadu funkcí, které ještě dostatečně neznáme. Plošně představuje největší orgán pro příjem vzruchů z vnějšího prostředí, plošně měří asi 1,6 - 1,8 m2.
Více >>


Opary


Jako herpes - opar označujeme tři typy převážně kožního virového onemocnění. Opar rtu je nejznámější a nejviditelnější. Osob, které se s virem setkali, přibývá. Opar na genitálu je řazen mezi pohlavně přenášené nemoci. Pásový opar je vyvolán jiným virem než dva předchozí. Může vzniknout téměř kdekoliv na těle.
Více >>


Perorální dermatitida


Nejprve bylo toto onemocnění pozorováno u letušek, zejména díky jejich vysoké spotřebě kosmetiky. Odtud plyne také jeho český název - nemoc letušek. Jistě jde o pojmenování poetičtější a vyslovitelnější než latinské - dermatitis perioralis.Jde o onemocnění velmi nepříjemné, zejména svým dlouhodobým průběhem.
Více >>


Plísňová onemocnění kůže


 Kromě moru cholery a dalších epidemií byly ve středověku noční můrou obyvatelstva mykózy – choroby kůže lidí a zvířat způsobené houbami.Tato onemocnění obvykle propukala za válek a hladomorů. Přibývalo jich tolik, že se nemocní v zoufalství obraceli o léčebnou pomoc ke všem svatým.
Více >>


Růžovka


Růžovka je slovo poměrně známé, bohužel spousta lidí má o jeho významu mlhavou představu. Jedni si pletou růžovku s růží, jiní se domnívají, že jde o muchomůrku nebo o ženu, která nosí všechno v růžové barvě. Když už někdo o této kožní chorobě slyšel, mylně se domnívá, že jde o nemoc pijáků vína.
Více >>


Vitiligo


Vitiligo je choroba stará jako lidstvo samo. Zmínky o něm se nacházejí již ve starověkých a později arabských a indických textech. Zvláště u pigmentovaných ras bylo toto onemocnění doslova diskriminující. Například v Indii měla tato choroba pro člověka až hrozivé následky.
Více >>


Růže


Růže, je streptokokové onemocnění kůže. Postihuje převážně děti a starší lidi. Projevuje se velkými rudými skvrnami a vyrážkami na obličeji a končetinách.
Více >>


Svrab


Svrab je nakažlivé parazitární kožní onemocnění způsobující úpornou svědivou vyrážku. Je rozšířen po celém světě, postihuje všechny rasy i vrstvy obyvatelstva.
Více >>


Numulární dermatitida


je chronické kožní onemocnění, během kterého se na dolních končetinách vyskytují kulaté, jasně ohraničené skvrny - vyrážky.
Více >>


Dyshidrotická dermatitida


je známa též jako Pompholyx.
Více >>


Seborrhoická dermatitida


Tento kožní zánět se jeví jako plošky suché nebo mastné šupící se kůže a zarudnutí ve vlasech, na obličeji, v podpaží či pod prsy.
Více >>

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…